Fabrikanten van rookgasafvoeren komen met een gezamenlijk beugeladvies en campagne. Verkeerd gemonteerde afvoeren kunnen leiden tot inefficiënte installaties, of zelfs ongelukken met dodelijke afloop.
De rookgasafvoer komt regelmatig negatief in het nieuws, onder meer in verband met koolmonoxide-ongelukken. Een verkeerd gemonteerde rookgasafvoer kan bovendien het rendement van een cv-installatie negatief beinvloeden. De praktijk leert dat het juist beugelen van de afvoer niet overal de aandacht heeft, die het vereist. Om dit te ondervangen hebben de fabrikanten die verenigd zijn in de Rogafa een campagne gestart om nieuwe basisvoorschriften onder de aandacht te brengen.
Met een actiesite en een pamflet willen zij de installateurs in Nederland wijzen op het beugeladvies dat zij gezamenlijk uitgeven voor dit installatiedeel. De voorschriften zijn niet bindend, maar worden wel onderschreven door alle grote marktpartijen in Nederland.
Mof
Het opvallendste onderdeel van de nieuwe basisvoorschriften is ‘het nieuwe beugelen’. Vanaf nu wordt geadviseerd om – op één uitzondering na – altijd te beugelen om de mof. Andere aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het afschot naar de ketel en het maken van gasdichte verbindingen.
Op de actiewebsite kunnen installatiebedrijven een brochure downloaden met checklists met basisvoorschriften voor de meest gangbare afvoersystemen. De afzonderlijke checklists zijn af te drukken op één A4’tje en zo eenvoudig te gebruiken om binnen de eigen organisatie een uniforme werkwijze te stimuleren die zekerheid biedt.
De checklist is ook hieronder te bekijken.
LS,
Is bij deze tekst en uitleg in overweging genomen om het gebruik van parkers in bijvoorbeeld dubbelwandig Aluminium te pareren.
Deze handelswijze komen wij regelmatig tijdens onze workshops tegen omdat er in de praktijk geen ruimte is voor een beugel, of omdat, en u leest het goed, een parker veel goedkoper is.
De afvoersystemen zijn toch voorzien van een CE keur. Hiermee zijn ze dus gekoppeld aan een montagevoorschrift.
In afwachting van uw reactie
Martin Zomers
Wöhler MGKG GmbH
L.s,
Voldoet de opstelling met de leidingen in een schacht aan de brandwerende voorschriften? Voor een gat van >25 mm moeten brandwerende voorzieningen worden getroffen.
Graag uw reactie.
J.S. Hilverda
Goed dat de rookgasafvoerfabrikanten deze informatie verstrekken. Het is een goed uitgangspunt om zowel documentatie van rga-materialen als richtlijnen verder te ontwikkelen. Wat mij wel verbaast is dat er geen differentiatie is in diameters die voor de particuliere markt veel worden gebruikt: beugelafstanden zijn gelijk voor diameters van Ø50 tot en met Ø200 mm?
Verder een prima initiatief!
Super innitiatief, nu nog het nieuwe beugelen voor standleidingen, ook hier is veel onduidelijkheid over en zijn regelmatig grote schades door het uitzakken van standleidingen.
Er gaat veel fout bij expansiestukken welke verkeerd worden gebeugeld.
Hierbij roep ik de fabrikanten van standleidingen op om een zelfde innitiatief te ondernemen,dit zal zeer worden gewaardeerd in de markt.
Erg goed innitiatief,wellicht zou er ook eens aandacht besteed dienen te worden aan de luchttoevoer van de gesloten verbrandings toestellen.
Bij mij bekend is ATAG als enige tot nu toe die in zijn aansluitvoorschriften vermeld dat de luchttoevoer vervaardigd dient te zijn van PP en voorzien van lippenringen.
Maar al te vaak wordt er gebruik gemaakt van PVC hemelwaterafvoer buis wat niet luchtdicht afsluit en bij een horizontale nit gebuegelde leiding snel uit elkaar valt en waardoor het geen gesloten verbrandings toestel meer is.
Met vriendelijke groet,
G.A. Asveld
AEK Warmtetotaalzorg.
rookgas afvoer moet altijd op afschot naar de hr cv ketel te liggen , of mag deze ook horizontaal te liggen?.
Indien ja op hoe veel graden of hoek.
3 graden