
Op de tweede VSK-dag de dagelijkse Beursvitaminen-vlog van Doekle Terpstra op Installatie.nl. “Het technisch onderwijs is maatschappelijk gezien verwaarloosd”, zo reageert hij op het huidige tekort aan goede vakmensen in de installatiebranche. Maar ook het bijspijkeren van monteurs uit het vak is broodnodig. In deze vlog bespreekt de Uneto-VNI het grootste pijnpunt van elk bedrijf: hoe krijg ik al het werk dat op mijn af komt gemaakt? Hieronder zijn vlog.
Meer VSK video’s en eerdere vlogs van Doekle Terpstra op ons YouTube-kanaal.
De installatie -en netbedrijfschool van de toekomst.
In het verleden had bijna elke bedrijfstak wel een bedrijfsschool. Naast een gedegen opleiding werd je tevens de cultuur van het bedrijf bijgebracht.
Zowel de leerlingen als de bedrijfstak waren trots op hun school. Een mooi vak leren, waar je zelf voor gekozen had met een baangarantie in het bedrijf, en je kreeg er ook nog een beloning voor in de vorm van een salaris.
Er waren bedrijven bij waar je na je opleiding overal aan het werk kon. Phillips, Hoogovens, de Nederlandse Spoorwegen, KLM, Fokker om er maar enkele te noemen. In de distributie sector gas- en water volgden de medewerkers de GAWALO. In de elektriciteitssector werden links en rechts door energiebedrijven zelfstandig opleidingen opgestart.
Kortom men was zich bewust van het feit dat gericht opleiden en leren binnen een bedrijf de juiste manier was om een vakkundige medewerker(ster) af te leveren.
Helaas zijn er nu, in 2018, minder bedrijfsscholen, maar de vraag naar vaklieden is groter dan ooit te voren. Met de huidige vergrijzing zal deze vraag alleen maar toenemen.
Landelijke aanpak:
Inmiddels kennen wij in de Energiesector weer diverse praktische en theoretische opleidingen. Men zoekt nog steeds naar de juiste structuur. Een landelijke aanpak in de sector zal naar mijn mening de beste oplossing zijn, en zal men kunnen samenwerken met goedwillende ROC’s. Een zelfstandige opleiding van gecertificeerde docenten is zeker ook de moeite waard om te bestuderen.
Niet zelf weer het wiel uitvinden:
Creëren een school met diverse disciplines. Waarin de opleiding breed is. Leerlingen krijgen een basis opleiding en de branche geeft aan waar op dat moment de behoefte ligt. Organisatie die zich hebben aangesloten bij de school zowel als financier als betrokken instantie krijgen de voorkeur om kandidaten te selecteren. Leidt dus op naar behoefte. Geef baangarantie en zorg dat men up to date blijft “leren je arbeidsleven lang”.
Verantwoording:
Tevens vind ik dat de Netbeheerders en de installatie branche een bijdrage aan de opleidingen in hun budget moeten opnemen. Zij zijn er ook bij gebaat dat er in hun netten en installaties op de juiste vakkundige en veilige wijze wordt gewerkt. Wie betaalt die bepaalt. De overige financiële benodigdheden zullen van de overheid en de leverancier ( reclame via sponsoring) van onze producten moeten komen. Kortom een zelfstandige landelijke infra- installatie bedrijfsschool, gefinancierd vanuit de branche.
Innovatie:
Innovatie zal als een rode draad in de opleidingen zichtbaar moeten zijn. De techniek staat niet stil. Alternatieve energie is de toekomst, dat vereist vaklieden met een breed technisch inzicht. Maatwerkopleidingen zullen in de toekomst vanzelfsprekend zijn. De medewerkers in de energie en installatie branche vinden we verspreid door het gehele land. Op hun specialisatie zal door branche veelvuldig beroep worden gedaan. Aangenomen werk in het buitenland zal zich ook aandienen. Kortom wij moeten onze leerlingen een goede basis geven zodat zij zich in de toekomst goed kunnen blijven ontwikkelen. Het competentie gericht leren is zeker een goede bijdrage hierin.
Locatie:
De locatie zal gunstig gekozen moeten zijn. Midden in het land.
Goed bereikbaar voor openbaarvervoer is een pre.
Maak desnoods drie locatie verdeeld over Nederland.
Denkbaar: Zwolle, Gouda, Eindhoven.
Willem van Dongen
Gasinstructeur Stedin Bedrijfsschool
Rotterdam.