fbpx
Nieuws

Bier brouwen op ijzerpoeder

IJzerpoeder gebruiken als circulaire brandstof in de industrie. Dat presenteren onderzoekers en studententeam SOLID van de TU Eindhoven (TU/e) samen met Swinkels Family Brewers.

De brandstof wordt gebruikt in de brouwerij van Bavaria. Het is de eerste keer dat ijzerpoeder gebruikt wordt in een fabriek. Hiermee is het een duurzaam alternatief voor de industrie en elektriciteitscentrales.

Circulair proces

“Het mooie aan ijzerbrandstof is dat je de in ijzerpoeder opgeslagen energie vrij kunt laten komen waar en wanneer je het nodig hebt”, zegt Philip de Goey, hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU Eindhoven. “Fijn ijzerpoeder brandt goed en hierbij komt veel energie vrij in de vorm van warmte. Deze warmte kan de industrie van hun energievraag voorzien.”

 Foto: Mees van den Ekart

Bovendien is het ijzerpoeder herbruikbaar en makkelijk te vervoeren. “Tijdens de verbranding ontstaat geen CO2, er blijft slechts roest over”, legt De Goey uit. “Het is een circulair proces: dit roestpoeder vang je op en zet je duurzaam weer om tot ijzerpoeder.”

Niet per se duurzaam

IJzerpoeder als brandstof is dus alleen duurzaam als het met duurzame energie wordt geproduceerd. Zo bezien valt het in dezelfde categorie als waterstof: bij verbranding komt geen CO2 vrij, maar bij de opwekking vooralsnog wel.

IJzerbrandstof is veilig en verliest geen energie tijdens de opslag. Om deze redenen is ijzerbrandstof eenvoudig en veilig op te slaan voor langere periodes en te transporteren over langere afstanden – een van de grootste uitdagingen in de energietransitie. In de video hieronder is te zien hoe dat werkt (tekst loopt door onder de video).

Duurzaam alternatief

Eerder lieten studenten en onderzoekers al zien dat verbranding van ijzerbrandstof mogelijk was in het lab. Met het aansluiten van ’s werelds eerste industriële ijzerbrandstof-installatie bij de Bavaria-brouwerij, demonstreert het Metal Power consortium nu dat ijzerbrandstof daadwerkelijk kan worden toegepast in warmte-intensieve industrieën als duurzame energiebron. De brouwerij is een typisch voorbeeld van een industrieel proces dat door (fossiele) warmte aangedreven wordt. Met de huidige opstelling is het mogelijk 15 miljoen glazen bier te brouwen.

1 reactie op “Bier brouwen op ijzerpoeder

 1. johan schreef:

  zeer interessant
  eigenlijk als ik er zo over na denk beter dan al die waterstof markt waar we naar toe lijken te gaan

  Dan is eigenlijk de vraag wat de verliezen zijn bij:

  elektriciteit -> waterstof -> warmte/elektriciteit

  elektriciteit -> ijzerpoeder -> warmte/elektriciteit

  hoeveel energie heb je op het laatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.