fbpx
Nieuws
Bijzonder brandveiligheidssysteem in parkeergarage

Een ijsbaan in Rotterdam is nu een parkeergarage. Dat betekende dat er een bijzonder rookbeheersings- en mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd moesten worden.

 

15 meter hoog

De voormalige Ton Menken-ijsbaan in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam is onlangs omgebouwd tot parkeergarage. Dat betekende nogal wat aanpassingen. Binnenin de bestaande ijshal werd alles gesloopt, om op vloerniveau de parkeervoorzieningen te creëren. Ingenieursbureau Grontmij uit Amersfoort vroeg Colt International een brandveiligheidssysteem te ontwerpen en hiervoor het bestek te leveren. Omdat de ijshal 15 meter hoog is, heeft Colt een natuurlijk systeem voor de rookbeheersing ontworpen in plaats van de voor parkeergarages gebruikelijke stuwdrukventilatie. Speciale berekeningen zijn uitgevoerd om vast te stellen hoe hoog de temperatuur mag worden met het oog op het inbranden van de houten spanten. Door de aannemer zijn twee bouwkundige rookschermen aangebracht voor een goede werking van het rookbeheersingssysteem.

 

Geen CO2 en lpg

Voor de dagelijkse ventilatie installeerde Colt een mechanisch ventilatiesysteem inclusief stuwdrukventilatoren om dode hoeken in de ruimte te ventileren. Dit voorkomt dat CO2 of lpg in de ruimte blijven hangen. Uitdaging hierbij was om deze stuwdrukventilatoren stabiel in de ruimte (ca. 8 meter onder het dak) te bevestigen. De werking van de ventilatoren is volledig automatisch. Bij een verhoogde CO2- of lpg-concentratie wordt de afvoer opgevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.