fbpx
Nieuws

Noord-Holland daagt MKB uit

Woningcorporaties in Noord-Holland dagen samenwerkingsverbanden van MKB-bedrijven uit om met vernieuwende concepten te komen voor verduurzaming van de woningsbestanden. Vijf deelnemende woningcorporaties hebben 5 bouwconsortia van in totaal 33 bedrijven, waaronder onderhouds- bouw- en installatiebedrijven aan zich weten te binden om woningrenovatie een boost te geven. Het traject heet de BIK Challenge, en is momenteel in volle gang.

Cases

BIK staat voor Bouwen aan Integrale Ketensamenwerking. Het initiatief helpt MKB-ondernemers uit de bouwsector in Noord-Holland om succesvol samen te werken in de keten en nieuwe business te genereren uit de verduurzaming van woningen en gebouwen. Op deze site zijn de cases in te zien. Er zijn nu 9 innovatieve voorstellen voor 5 uitdagende renovatie-opgaven van woningcorporaties.

Bewonersvriendelijk

De consortia bestaan uit (gespecialiseerde) aannemers, installateurs, architecten, producenten en specialisten op het gebied van bewonersparticipatie en BIM. Er zijn ongeveer 60 mensen vanuit 33 bedrijven en 5 externe procesbegeleiders betrokken om een betaalbare, bewonersvriendelijke, fraaie en energiezuinige oplossing te ontwikkelen. In een open dialoog met circa 10 managers, projectleiders en medewerkers bewonerscommunicatie van 5 woningcorporatie bedenken de consortia oplossingsscenario’s – bouwkundig, architectonisch, energetisch en financieel – waarbij vaak ook bewoners al in het voortraject gepolst worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rochdale gaat samen met bouwconsortium EnergiQ de BIK Challenge aan. EnergiQ is een keten van vier vooraanstaande familiebedrijven uit Noord-Holland; Bonarius Bedrijven, Koppes Bouwkunde BV, Patina Groep Beverwijk en Logchies Renovatie en Onderhoud B.V. Deze vier bedrijven werken al generaties lang samen en al hun ervaring in woningverbetering bundelen ze nu samen voor de BIK Challenge.

 

BOUWEN AAN INTEGRALE KETENSAMENWERKING

BIK staat voor Bouwen aan Integrale Ketensamenwerking. Het is een project van de Kamer van Koophandel in opdracht van de provincie Noord-Holland. In 2013 is het project opgestart in het kader van het innovatiebeleid van de provincie, waarin de focus ligt op:

  • de concurrentiekracht van het MKB te behouden en te versterken door samenwerking,
  • de CO2 uitstoot en het energie- en grondstofverbruik van de gebouwde omgeving drastisch te reduceren,
  • de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad te verbeteren.

Voor meer informatie over Bouwen aan Integrale Ketensamenwerking: http://www.bouwenaanketensamenwerking.nl/

 

BIK CHALLENGE

Tijdens de BIK Challenge worden consortia uitgedaagd, door woningcorporaties en andere vastgoedeigenaren in Noord-Holland, om met goede ideeën en oplossingen te komen om hun (huur)woningcomplexen zo energiezuinig te renoveren. Het grote doel is om in korte tijd sterke business cases te ontwikkelen voor verduurzaming van woningen en gebouwen. Dit gebeurt door de vragers en aanbieders bij elkaar te brengen en ketensamenwerking te stimuleren bij de MKB-ondernemers uit de bouwsector in Noord-Holland.

 

ENERGIQ

EnergiQ is inmiddels druk bezig met de verduurzamingsopdracht zoals gegeven door Rochdale. Het consortium kijkt naar de mogelijkheden en de haalbaarheid van meerdere scenario’s. Zowel op het gebied van iQ (financieel, installatie en techniek), als eQ (bewonersdraagvlak en omgeving). De bewoners staan centraal en zij zijn het middelpunt bij de planontwikkeling. Met de gebundelde kennis van alle partijen wil EnergiQ flexibele concepten ontwikkelen met de best passende producten per project. De bouwstenen van deze concepten kunnen de basis zijn voor latere standaardisatie (zie: http://i-nieuwsbrieven.nl/logchies/juni2016/ext-energiq.html). Binnenkort presenteren alle consortia hun plannen aan de woningcorporaties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.