fbpx
Nieuws

BIM en prefab bij uitbreiding Schiphol

De upgrade van de F- en G-pier op luchthaven Schiphol wordt gerealiseerd met verregaand gebruik van BIM en prefab installatie-onderdelen. Hierdoor kan de verbouwing van deze vleugels gerealiseerd worden terwijl de pieren gewoon in gebruik zijn.

Vanwege deze werkwijze ‘met de winkel open’ is de opdracht voor de renovatie gegund aan Strukton Worksphere. De aannemingsovereenkomst voor de klus, die eerste kwartaal van 2019 af moet zijn, is getekend. Het bedrijf is zowel voor de bouwkundige werkzaamheden als voor alle installaties (elektrotechnisch en werktuigbouwkundig) verantwoordelijk.

Complexe logistiek

De engineering, planning en logistiek voor de upgrade van de F- en G-pier wordt door Strukton Worksphere geheel in BIM verder uitgevoerd. Verbouwen met de winkel open betekent ook dat er is gekozen voor veel geprefabriceerde elementen die op externe locaties worden voorgebouwd. Deze elementen worden just-in-time geleverd en meteen geplaatst. De BIM-aanpak maakt deze complexe bouw en logistiek inzichtelijk.

Doorgaande exploitatie

Strukton Worksphere kreeg de klus vanwege het uitgebreide faseringsplan en planning, waardoor er beperkte overlast zal zijn voor de lopende operatie. Ook is bij het opstellen van dit plan aandacht voor de reizigers en de retail- en horecafaciliteiten leidend geweest. Strukton Worksphere zet hier de ervaring in die onder andere is opgedaan bij de verbouwing van Den Haag Centraal Station. Ook daar bleven tijdens de verbouwing de winkels open en passeerden dagelijks tienduizenden reizigers.Achter de security

Achter de security

Bijzonder aan dit project is dat het geheel aan airside (beveiligd gebied) wordt uitgevoerd; dit geeft een extra dimensie aan de uitvoering, De door Strukton Worksphere in 2015 opgeleverde overlaagde G-pier en het ermee verbonden nieuwe GH-gebouw spelen een belangrijke rol in de centrale security aanpak van Schiphol. Alle reizigers, ook zij die reizen naar bestemmingen buiten het Schengengebied, krijgen te maken met de centrale security controle. De upgrade van de F- en G-pier sluit naadloos aan op deze beveiliging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.