fbpx
Nieuws
BIM-integratie installatiesector stap verder

Installateurs en industrie gaan in een projectgroep aan de slag met wat een doorbraak voor BIM in de installatiesector kan zijn. Dit is op de tweede dag van vakbeurs VSK uitgebreid gepresenteerd.

 

 

Ze gaan de ETIM  classificatiestandaard voor technische producten aanvullen met parameters die nodig zijn voor reken- en tekentoepassingen.  Hiermee wordt het mogelijk op een uniforme manier 3D productinformatie tussen partijen en verschillende softwareplatforms uit te wisselen. 

 

Het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) wordt geschikt gemaakt voor het opnemen van de gevraagde parameters. Experts zullen verder in werkgroepen per productklasse de relevantie parameters en generieke objectmodellen vaststellen.  Installateurs, fabrikanten en leveranciers hebben verder afgesproken om de ETIM-organisatie met betrekking tot de structurele beheertaak te gaan versterken.

 

Nog een stap verder

Marktpartijen hebben aangegeven nog een stap verder te willen gaan. Vooral fabrikanten hebben behoefte aan een centrale 3D productenbibliotheek. Daarin kunnen zij hun, volgens de standaard gemodelleerde productmodellen, centraal beschikbaar maken voor alle hierop gebaseerde toepassingen. De wens is uitgesproken om hieromtrent een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren.

 

Winst voor alle partijen

Waar fabrikanten nu nog veel (onnodige) kosten maken om de specificaties van hun producten te laten opnemen in de afzonderlijke bibliotheken van de verschillende softwareleveranciers, kunnen ze straks volstaan met het aanleveren van al hun productinformatie in één en hetzelfde formaat. Dit wordt nu al gedaan voor handelsgegevens en ‘catalogusinformatie’, straks dus ook voor 3D productinformatie. Softwareprogramma’s, die nu veelal niet met elkaar kunnen communiceren, kunnen dat straks wel. Dan spreekt de hele keten dezelfde taal en dat is noodzakelijk om als partners in een BIM-project samen te werken. Dit levert alle betrokken partijen voordeel op: faalkostenreductie, bevordering van ketenintegratie en effectief asset-management.

 

Van levensbelang voor sector

Jan Al, voorzitter van de stuurgroep BIM van UNETO-VNI, en initiatiefnemer van de bijeenkomst: ‘We kunnen als installatiebranche niet om BIM heen, binnen niet al te lange termijn is het dé standaard in de utiliteitsbouw en bij grote infraprojecten. Partijen als de Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat schrijven BIM al voor. De aansluiting van de industrie bij het initiatief van UNETO-VNI is dan ook van levensbelang voor de sector.’

 

Europese standaard

Han Blokland, voorzitter van het cluster Gebouwde Omgeving van FME-CWM: ‘Met dit gezamenlijke initiatief van installateurs, toeleveranciers en fabrikanten kunnen we een krachtige standaard ontwikkelen, die in het verlengde van het internationale succes van ETIM de potentie heeft tot een Europese standaard uit te groeien. Daar hebben veel internationaal opererende fabrikanten straks voordeel van.’

 

Aan de slag

Een projectgroep is sinds 1 februari aan de slag om de plannen uit te voeren. Om het brede draagvlak van de afspraken te onderstrepen en de effectiviteit te vergroten, wordt de stuurgroep van het project nu uitgebreid met vertegenwoordigers van fabrikanten, toeleveranciers en FME-CWM.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.