fbpx
Nieuws

Nieuwe mijlpaal in BIM

Probleemloze data-uitwisseling in de installatiebranche is binnenkort realiteit. Brancheorganisatie Uneto-VNI presenteerde gisteren een uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) én de start van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Dankzij deze initiatieven kunnen installatiebedrijven binnenkort gebruik maken van één, uniform informatiemodel. De kans op fouten en vertraging neemt daardoor sterk af en dat komt de productiviteit van de hele branche ten goede. Ook de bouw sluit zich aan bij de ETIM-systematiek.

Volwaardig bimmen

Tijdens de installatievakbeurs VSK in Utrecht organiseerde Uneto-VNI een evenement rond het Bouw Informatie Model (BIM). Uneto kondigde daarnaast de lancering van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) aan, de laatste stap naar probleemloze data-uitwisseling en volwaardig BIMmen. De UOB maakt het mogelijk uniforme en uitwisselbare objecten te genereren in CAD-systemen van de installatiebedrijven. In het bijzijn van Ferdi Licher, directeur Wonen en Energiebesparing van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tekenden Uneto-VNI, FEDET/FME, stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en 2BA hiervoor een overeenkomst. Installateurs hoeven data voortaan maar één keer in te voeren om ze vervolgens probleemloos te blijven gebruiken. De kans op fouten en vertraging in het bouwproces neemt drastisch af. Bovendien bieden de data belangrijke informatie voor asset management.

Bouwkolom

Uneto-VNI is al jaren bezig met dit onderwerp. De ontwikkeling heeft de brancheorganisatie de afgelopen jaren ruim 1 miljoen euro gekost. Ook de bouw gaat zich aansluiten bij de ETIM-systematiek waardoor ook de data-uitwisseling tussen ketenpartners optimaal kan gaan verlopen. Om dat mogelijk te maken, droeg voorzitter Titia Siertsema het beheer van ETIM over aan directeur Rien Wabeke, directeur van Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie.

 

Bekijk hier het interview dat we tijdens de VSK hadden met Jan Al, productmanager BIM van Uneto VNI (1.45-4.07 min):

2 reacties op “Nieuwe mijlpaal in BIM

  1. […] Met de aansluiting op de IFC-standaard zet de installatiebranche dus een belangrijke stap naar volwaardig BIM’men voor de hele bouwkolom. De IFC-standaard is een neutraal en open bestandsformaat voor het […]

  2. […] de afgelopen VSK werd het project voor een Uniforme Objecten Bibliotheek aangekondigd.  Hier tekenden Uneto-VNI, FME/FEDET, Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en 2BA een […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.