fbpx
Nieuws

Binnenriolering wordt steeds stiller

Binnenriolering wordt steeds stiller

Binnenrioleringen kunnen steeds stiller worden. Dit jaar verschijnen verschillende nieuwe geluidsdempende systemen op de markt.

 

 

 

Doordat woningen steeds beter geïsoleerd worden, zijn de geluiden van bijvoorbeeld standleidingen steeds beter te horen. Ook bij appartementengebouwen is contactgeluid tussen woningen een belangrijk issue. Om die reden hebben inmiddels alle fabrikanten van rioleringsystemen een stille buis in hun assortiment opgenomen. Zo heeft Akatherm dit jaar Dblue geïntroduceerd, Dyka heeft DykaStil en DykaSono, Rehau het PP-systeem Raupiano Plus en Wavin haar AS-systeem. Binnen de systemen veel aandacht voor de beugels en mofverbindingen. In het juninummer van vakblad Installatie en Sanitair een overzicht.

 

Bouwbesluit

Het Bouwbesluit schrijft voor dat de technische installaties in verblijfsgebieden en -ruimtes maximaal 30 dB geluid mogen produceren. Dit geldt echter formeel niet voor rioleringssystemen, zegt Jan Buijs van adviesbureau Peutz in vakblad Installatie en Sanitair. GIW/ISSO formuleert een eis van 40 dB voor binnenhuisriolering.

 

Kenniskaart

Meer weten? Klik hier voor de Kenniskaart Riolering geluidsarm ontwerpen van ISSO. Het kennisinstituut heeft ook een simulatieprogramma SoundSpotSim Plus, waarbij effecten kunnen worden bepaald.

1 reactie op “Binnenriolering wordt steeds stiller

  1. […] worden steeds stiller door strengere geluidseisen voor binnenriolering. Hiervoor waren al stille standleidingsystemen op de markt. Wavin doet er nog een schepje bovenop, zo bleek op de vakbeurs ISH in Frankfurt. Hier […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.