fbpx
Nieuws

Biogas uit afvalwater bierbrouwer

Bierbrouwer Grolsch heeft haar eerste biogas geleverd aan het aardgasnet. De brouwer wint het groene gas uit haar afvalwater. De nieuwe groen gasinstallatie produceert jaarlijks 1 miljoen Nm3 groen gas uit biogas. Dit komt overeen met het gasverbruik van 700 huishoudens. Het eigen groene gas wordt bijgemengd in het bestaande aardgasnet.

Biogas en warmtenet

De techniek is geleverd door bio-energiebedrijf HoSt Groep uit Enschede, die in deze ‘Energy as a Service’-samenwerking eigenaar en beheerder is van de installatie. Grolsch maakt voor het brouwproces gebruik van duurzame warmte van Twence, via een biomassacentrale waarin niet-bruikbaar afvalhout verwerkt wordt. Hiervoor is een speciale ondergrondse leiding naar de brouwerij aangelegd. Het biogas dat onttrokken wordt uit het afvalwater wordt nu teruggeleverd aan het net.

“Met de komst van de warmteleiding van Twence was het noodzakelijk het in de afvalwaterzuivering geproduceerde biogas een andere bestemming te geven, waarin het nog steeds optimaal wordt benut. We zijn erg trots op deze groene, regionale samenwerking. Dicht bij huis zorgen we voor de verdere vergroening van de brouwerij en het gasnet. Op grotere schaal dragen we bij aan het behalen van de nationale klimaatdoelen op het gebied van CO2-, en stikstofreductie”, zegt Sustainability Manager Susan Ladrak van Grolsch. 

Nieuwe biogasaopwekker

Vanaf december gaat Twence duurzame warmte leveren via de nieuw aangelegde warmteleiding tussen Twence en Grolsch. Het biogas uit de waterzuivering van Grolsch werd eerst gebruikt voor verwarmen, maar krijgt nu als bestemming het produceren van groen gas. HoSt, die wereldwijd deze groen gassystemen bouwt, neemt het biogas af en zet dit om naar groen gas in de geplaatste biogasopwerker. “De overheid heeft ambitieuze doelen voor de productie en inzet van groen gas om onder meer de onafhankelijkheid van aardgasimport te vergroten. De schaalbare, schone en economisch efficiënte technologie om dit te realiseren is reeds beschikbaar en ook de kleinere regionale projecten zoals deze zullen daarvoor nodig zijn en dragen bij aan de doelen”, zegt Jelle Klein Teeselink, CEO van de HoSt Groep. 

Hoe wordt biogas geproduceerd?

Groen gas produceren uit biogas wordt gedaan door middel van membraantechnologie. In een aantal efficiënte stappen wordt in membranen het methaan van het CO2 en andere aanwezige componenten gescheiden. Het methaangehalte van het biogas wordt naar het gewenste methaangehalte gebracht, waarna groen gas ofwel biomethaan ontstaat. Een duurzaam gas met dezelfde eigenschappen als aardgas. Ter plekke wordt het groen gas, inclusief de bekende gasgeur (THT), aan het bestaande (aard)gasnet geleverd. Het gasnet dat wordt geproduceerd heeft een methaangehalte van 89%.

Klein Teeselink: “Meer dan de helft van de groen gassystemen in Nederland zijn gebouwd door HoSt en energy-as a-service samenwerkingen zoals deze zien we steeds meer. Deze duurzame gasvariant speelt een sleutelrol in de energietransitie en met onze technologieën beantwoorden we zowel het energie- als het afvalvraagstuk. Groen gas is zeer geschikt voor het bestaande gasnet en voor het zetten van verduurzamingsstappen in bestaande bouw en de industrie. De overheid stimuleert de productie van groen gas sterk en er is volop behoefte aan alternatieven voor fossiele brandstoffen. Onderdeel van de kabinetsplannen is een bijmengverplichting voor gasleveranciers van van groen gas, maar ook internationaal over alle continenten zien we de vraag sterk toenemen. We zijn heel trots op deze samenwerking dicht bij huis. Nederland is nog geen koploper op het gebied van duurzame energie, maar heeft hoge ambities. Elk initiatief is een stap dichterbij”.

Foto: Host.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.