fbpx
Nieuws

Blok biedt opening verplichte cv-keur

Minister Blok van Wonen gaat serieus kijken naar de mogelijkheid om het inbedrijfstellen van cv-ketels verplicht te laten verrichten door hiervoor gecertificeerde installatiebedrijven.

 

 

De methodiek van het nieuwe keurmerk OKCV voor onderhoud van gastoestellen zou hiervoor een blauwdruk kunnen vormen.

 

Sinds de afschaffing van de Vestigingswet in 1992 mag iedere Nederlander een cv-ketel installeren en onderhouden, dit tot afgrijzen van de branche. Het kabinet vindt uit het oogpunt van deregulering dat de branche zelf de kwaliteit moet borgen. Dit heeft onder meer geleid tot het keurmerk OK CV, waarmee woonhuiseigenaren op vrijwillige basis hun ketel kunnen laten onderhouden en keuren door gecertificeerde OKCV-installateurs. Wanneer OK CV een succes is, kan een inbedrijfstellingskeur een volgende stap zijn. 

 

Gaat u meedoen met het keurmerk? Vul hier de poll in.

Lees hier meer op de site van OK CV.

Onderaan dit artikel een video-item.

 

‘Kauwen op’ verplichting

Minister Blok liet tegenover Uneto-VNI, ketelfabrikanten en de Brandweer –fel voorstanders van een verplichte woning-apk- voorzichtig doorschemeren dat hij ‘gaat kauwen’ op de wens om een inbedrijfstellingskeur op basis van OK CV verplicht te gaan stellen bij de installatie van een nieuwe cv-ketel. Dit zou betekenen dat nieuwe toestellen bij vervanging niet langer door ongekwalificeerde mensen aan de muur mogen worden gehangen, en dat zou voor ketelinstallateurs een doorbraak betekenen sinds de afschaffing van de Vestigingswet. Blok liet echter niet het achterste van zijn tong zien: “Ik blijf voorstander van verleiden in plaats van verplichten.” Installateur Ubaghs, pilotbedrijf van OK CV, opperde de mogelijkheid al eerder in vakblad Installatie en Sanitair.

 

Meer veiligheid

Doel van OK CV, deels gefinancierd uit overheidsmiddelen, is het verbeteren van de energieprestatie van de ketel, en het verhogen van de veiligheid OK CV is een systeemprestatiekeuring, waarbij onder meer CO uitstoot van de cv-installatie wordt gemeten en samen met de onderhoudsstaat wordt vastgelegd in een landelijke database. Het keurmerk maakt de ketelprestatie door de jaren heen meer inzichtelijk, biedt installateurs tools om zich te onderscheiden, maar bovenal: verhoogt de veiligheid en het energierendement van de huisinstallatie.

 

Ervaring van installateur

CV-OK_EDV7091LVolgens installateur Rob Trouwborst, die woensdag 25 februari de primeur van de eerste OK CV-sticker had, is het keurmerk geen lastenverzwaring voor installateurs die ‘ook nu hun vak verstaan’. Onderhoudsmonteurs moeten voor het keurmerk 1 dag op cursus, en moeten de competenties voor ‘Energie Service Specialist’ behalen. Lees voor meer informatie Installatie en Sanitair 8/2014, of vraag een pdf op. “De administratieve belasting bestaat naast de opleiding enkel uit het documenteren van meetgegevens en het geven van extra besparingsadvies aan de klant”, zegt Trouwborst, die met zijn bedrijf 500 ketels onderhoudt via contracten. Installateurs worden steekproefsgewijs door de uitvoerende stichting OVI (OK voor Installaties) gecontroleerd. Doelstelling van OK CV is dat in 2015 zo’n 250 installateurs het label voeren. Komende maanden start een communicatiecampagne. 

 

Meer over het keurmerk in vakblad Installatie en Sanitair. Vraag hier een gratis proefnummer op, of kies voor een aantrekkelijk (proef)abonnement

 

Hieronder beelden van de eerste cv-ketel met het OK CV keurmerk

18 reacties op “Blok biedt opening verplichte cv-keur

 1. jim schreef:

  Een meetpen er in hangen en gegevens noteren kan iedereen maar dat maakt een installatie niet veilig en ook een keur merk niet. Goed inzicht en verstand van zaken zijn veel belangrijker dan een tijd rovende opsomming van wat meetgegevens.

 2. oke schreef:

  Keurmerk is geen 100 prct waarborg en weer zon sticker. Maar een gemeenschappelijke systeem obv prestatie ipv inspanning van een monteur die paar keer door de ketel blaast helpt wel richting politieke druk om eindelijk eens die verplichting erdoor te drukken. dat hebben we nodig

  @jim Kip ei discussie. je moet ergens beginnen. Het gaat tegenwoordig wel om data. Klant kijkt niet meer naar blauwe ogen maar wil bewijzen. Zou mooi zijn als fabrikanten garanties laten vervallen op iedereen die niet volgens certificering werkt dat helpt in de prijzenslag met klussers. Dat werpt drempel op voor directe verkoop aan consumenten via warmteservice

 3. jim schreef:

  @oké dat laatste is het beste dat de fabrikant het doet want wat data betreft dat kan iedereen invullen en opzoeken. Ik als zelfstandig servicemonteur zit niet tewachten op extra admin want wil ook nog slapen. Mijn eerste gedachte toen ik hoorde over het keurmerk waren positief. Tot ik las wat je er voor moet doen en betalen. Het is leuk voor de grote bedrijven maar voor ons kleintjes geen doen. Ik ben wel voor de rotte appels uit ons vak te verwijderen maar dan wel rekening houdende met de kleine vakkundige hardwerkende zelfstandige.

 4. @jim schreef:

  ik hoor nog niemand over kosten behalve tijd per ketel en dagje cursus maar dat moet je sowieso doen als je je vak verstaat en bij ketelfabrikanten uptodate wil blijven

 5. H.Willemsma schreef:

  Hoezo extra tijdrovende administratie?
  1 Rookgasanalyze-meter eraan hangen;
  2 afstellen;
  3 van de uitslag een foto maken met je mobiel;
  4 naar jezelf mailen;
  5 bij thuiskomst in een mapje doen wat dagelijks wordt ge-back-upt
  Klaar! Nog geen 2 minuten werk!

 6. Vincent Maas schreef:

  Je moet wel durven veranderen en investeren. Als je dat niet kunt ben je niet geschikt voor ondernemerschap. Hoe groot of klein ook.

 7. hans bogaards schreef:

  Een goed initiatief, dit zou het kaf van het koren moeten scheidden, alleen is dit keurmerk te vrijblijvend en zal het daarom gedoemd zijn te mislukken. Laat de verzekeraars het maar opnemen in hun voorwaarden dan zijn we al een heel eind.

 8. Richard de Graaf schreef:

  Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren ?

  Minister Blok toont zich als hopeloos product van onze geld verslindende huidige maatschappij !

  De brave man is in staat om een studie groep op te laten richten om de mogelijkheid te bestuderen om brieven weer met type machines te laten schrijven !
  Tevens de discussie gaan willen voeren op mondiaal niveau of de aarde nu wel of niet vlak is ?

  Maar dit wel als hij er alleen “serieus” naar mag kijken !

  Hoeveel moeite zou het kosten om even 23 jaar terug te kijken ?

  Hoe moeilijk is het om te zien dat de huidige wetgeving een lachertje is.

  In onze buurlanden ( duitsland en belgie ) daar krijg je zonder erkenning niet een koppeling of groepenkast in je handen, en hier mag elke koekenbakker aan alles knoeien !!!!

  Volledig voorbijgaand aan het gegeven dat vanuit de politiek in 1991 de beslissing is genomen waardoor we nu het wiel opnieuw moeten gaan uitvinden gaat dhr Blok serieus naar ons huidige probleem kijken.

  Het zou hem sieren als hij eieren voor zijn geld koos en zou erkennen dat er is gefaald door zijn voorgangers, en hierdoor een levens gevaarlijke situatie is ontstaan.

  Wij leven nu met de gevolgen daarvan !

  Sinds 1992 is er een grote groep “installateurs ” ontstaan, die zonder enige diploma actief mogen zijn in onze branche, die aan alles mogen sleutelen zonder een achtergrond, waar ooit een gedegen opleiding voor nodig was.

  Deze groep kan je niets kwalijk nemen zij zijn het gevolg van de in 1992 genomen beslissing voor de vrije marktwerking.

  Dat deze beslissing fout is geweest mag heel duidelijk zijn.

  Maar in plaats van daad krachtig op te treden gaat men een pleister plak constructie verzinnen.

  Al deze mensen moeten nu voor de buitenwereld vanuit de wetgever of branche organisatie opgezadeld worden met een Certificaat of keurmerk !

  Daarmee wil men het falende beleid teniet doen en een rookgordijn neerleggen.

  Want kijk eens hoe goed wij zijn met een cursus van 1 dag is wel het probleem opgelost door ons !

  Deze cursisten moeten nu door schijn vertoning (CV OK) een feel good gevoel naar de consument geven.

  De heer Blok moet een kerel zijn en een streep gaan trekken in het huidige beleid, en aan gaan geven dat we onze nog steeds bestaande ERKENNINGS regelingen opnieuw de waarde moeten gaan geven die deze horen te hebben.

  En deze erkenningen krijg je niet met een cursus van 1 dag ! dat is het enige minpunt !

  Dan kan de heer Blok weer rustig andere dingen gaan doen, en de consument weer gaan vertrouwen op een gedegen vakman.

 9. Mark schreef:

  Ik denk dat dit een politieke stunt is om kiesers te werven. “Kijk ik, minister Blok gaat dit veranderen, stem op mijn partij!” maar als tegen prestatie zouden alle installateurs niet op zijn partij moeten stemmen!!!
  Uiteindelijk is de consument de dupe als met zo’n regeltje, pleister op de wond, de zaken anders voorgesteld worden dan ze zijn.
  Blok, pak de oorzaak aan en neem je verantwoordelijkheid!!!

 10. peter schreef:

  Het is mooi als er een goede afspraak wordt gemaakt over veiligheid.
  Maar laten we wel blijfen denken aan ook de kleine cv monteur en een mans bedrijven deze kunnen niet maar even zich aansluiten bij deze club van grote jongens en toch doen zij wel netjes het onderhoud en service bij hun klanten met alle metingen en afstellingen die de fabrikant voorschrijft,
  Het moet wel werkbaar blijven ook voor ons en terug naar 20 jaar gelede is geen optie dat hebben we te danken aan Den Haag met hun goede ideeen.
  We kunnen alleen nog maar zorgen dat de wan praktijken van enkele hobby bob installateurs klein en groot hart wordt aangepakt.
  De trant is gezet hopelijk leren we hier van dat goedkoop vaak duurkoop is met soms de dood als gevolg heeft.
  peter

 11. Wim van Nooij schreef:

  Vroeger, daar gaan we weer, had je als installateur een meldingsplicht, na werkzaamheden aan de gas binneninstallatie kwam na het insturen van een meldingskaart de inspecteur van het gasbedrijf de installatie nakijken aan de hand van de toenmalig geldende normen en regelgeving.
  Wij, ik was daar een van, hadden onze kennis niet van 1 dag cursus maar na een gedegen opleiding bij de Gawalo waar je je diploma gas installatie controleur <= 130 kw haalde. Deze kennis stelde je in staat om een gasinstallatie grondig te inspecteren en, indien nodig, op te treden. Een service monteur, hoe goed ook, is niet in staat om dat ook te doen al was het maar vanwege de tijdsdruk en de commerciële belangen. Alleen de ketel controleren op brander druk en rookgas samenstelling is niet voldoende om een installatie veilig te verklaren, als je dat namelijk doet ligt de complete verantwoording ook bij het installatie bedrijf van deze monteur. Het systeem van vroeger is helaas door de "vrije markt economie" vermoord maar ik, en ik weet zeker een hoop mensen met mij, pleit er voor om de gehele controle weer terug te geven aan een overheids instantie met vergaande bevoegdheden voor passende maatregelen indien "jantje van de hoek" weer bezig is met zijn "beunhazerij" en dan bedoel ik gewoon de meter innemen en pas terug plaatsen als er voldaan is aan de regelgeving die er niet voor niets is.

 12. Wim van Nooij schreef:

  Vroeger, daar gaan we weer, had je als installateur een meldingsplicht, na werkzaamheden aan de gas binneninstallatie kwam na het insturen van een meldingskaart de inspecteur van het gasbedrijf de installatie nakijken aan de hand van de toenmalig geldende normen en regelgeving.
  Wij, ik was daar een van, hadden onze kennis niet van 1 dag cursus maar na een gedegen opleiding bij de Gawalo waar je je diploma gas installatie controleur <= 130 kw haalde. Deze kennis stelde je in staat om een gasinstallatie grondig te inspecteren en, indien nodig, op te treden. Een service monteur, hoe goed ook, is niet in staat om dat ook te doen al was het maar vanwege de tijdsdruk en de commerciële belangen. Alleen de ketel controleren op brander druk en rookgas samenstelling is niet voldoende om een installatie veilig te verklaren, als je dat namelijk doet ligt de complete verantwoording ook bij het installatie bedrijf van deze monteur. Het systeem van vroeger is helaas door de "vrije markt economie" vermoord maar ik, en ik weet zeker een hoop mensen met mij, pleit er voor om de gehele controle weer terug te geven aan een overheids instantie met vergaande bevoegdheden voor passende maatregelen indien "jantje van de hoek" weer bezig is met zijn "beunhazerij" en dan bedoel ik gewoon de meter innemen en pas terug plaatsen als er voldaan is aan de regelgeving die er niet voor niets is.

 13. Johan schreef:

  @Peter

  Beste Peter,

  ook voor de kleine installateur is het OK-CV label een heel haalbaar iets. Ik ken veel kleine installateurs welke gewoon in bezit zijn van hun certificaten. Dat is eigenlijk het voornaamste wat de installateur moet hebben. Heeft de installateur dat niet, dan kost het een paar dagen cursus.

 14. Hendry schreef:

  HAHA zag ik dat nou goed?
  Het expansievat hangt horizontaal!
  FAAAAL

 15. Richard de Graaf schreef:

  @ hendry

  Juist het expansievat hangt horizontaal!

  Maar daar kan de CV OK gediplomeerde kachelpoetser niets aan doen.

  Daar heeft hij namelijk geheel geen weet van !

  Dat komt bij zijn vervolg opleiding !

  Expansievat OK
  rookgasafvoer OK
  Prescor OK
  inlaatcombinatie OK
  gasleiding OK

  want zoals je hierbij de reacties kunt kan lezen, er zijn genoeg goede installateurs met dit soort certificaten !!!
  Dus er valt nog een hoop te leren .

  het is een aanfluiting !!!

 16. @hendry schreef:

  Onder voorwaarden mag een expansievat horizontaal hangen.

 17. […] OK CV bestaat sinds 1 januari van dit jaar. Via een structuur van opleiding en kwaliteitsborging moet het label consumenten aansporen meer werk te maken van een veilige en energiezuinige gasinstallatie. OK CV moet de vakkundige installateur helpen in het borgen van zijn kwaliteit. Monteurs moeten worden opgeleid tot Energie Service Specialist, en het label waarborgt bijvoorbeeld kalibratie van meetapparatuur, en centrale opslag van onderhoudsdata van cv-ketels. Het label is weliswaar vrijwillig, maar de initiatiefnemers hopen dat OK CV een opmaat kan zijn naar een verplichte inbedrijfstellingskeur. […]

 18. […] is dat minister Blok, ondanks de aanbeveling van de Onderzoeksraad en wens van de branche, twijfels heeft bij een verplichte erkenningsregeling, die zou moeten gelden voor elke installateur die zich bezig […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.