fbpx
Nieuws

Bodemboring meest risicovol

Niet goed uitgevoerde boringen voor bodembronnen staan op 1 in de Top20 van meest schadelijke en risicovolle bodemwerkzaamheden.

Bij boringen voor bodemenergiesystemen gebeurt het te vaak dat kleilagen die grondwaterlagen van elkaar gescheiden houden, niet goed afgedicht worden. Daardoor kan er verontreinigd of zouthoudend grondwater naar schone grondwaterlagen stromen.

De Top20 is samengesteld door het RIVM in opdracht van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), die met de lijst in de hand beter hoopt te kunnen optreden tegen overtredingen.

Overtredingen

De ILT heeft boorbedrijven al langer op het netvlies. Vorig jaar maakte de inspectie bekend dat elf van de dertien geïnspecteerde boorbedrijven één of meerdere milieuregels bewust of onbewust overtraden.

De Top20 ‘ongewenste gebeurtenissen’. Klik op de figuur voor een vergroting.

De nu gepubliceerde Top20 is onderdeel van een studie die ongewenste gebeurtenissen in de bodemketen met de meeste negatieve maatschappelijke impact identificeert.

In de studie werden eerst in totaal 258 ongewenste gebeurtenissen geformuleerd. Om te komen tot de Top20 werden in de tweede stap 64 enquêtes ingevuld door 39 experts.

Bewust nalatig

Activiteiten in de Top20 scoren hoog op drie vlakken: ze komen vaak voor, als ze voorkomen zijn de gevolgen groot en, ten slotte, zijn ze lastig ongedaan te maken. Volgens het RIVM wordt bij ten minste een derde van deze gevallen bewust de regels niet worden opgevolgd.

Andere activiteiten die nogal wat schade veroorzaken zijn bijvoorbeeld het mengen van schone en vervuilde partijen grond en het illegaal storten van grond.

In spagaat

De ILT heeft de bevindingen van het RIVM doorgestuurd naar staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Die zit door de alarmistische toon van de ILT in een spagaat.

Enerzijds wil zij de regels voor bodemenergiesystemen versoepelen om toepassing van deze duurzame techniek te stimuleren. Anderzijds moet ze opletten dat ze teugels niet zo ver laat vieren, dat boorbedrijven het gevoel hebben dat ze ongestraft hun gang kunnen gaan.

Strenge handhaving door de ILT kan hierbij helpen. Om die handhaving te versterken, heeft de ILT extra budget toegewezen gekregen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.