fbpx
Nieuws

Bodembron warmtepomp aan banden in Brabant

Gesloten bodemenergiesystemen mogen in Brabant niet meer door de bovenste kleilaag worden geboord. Open bodemenergiesystemen mogen tot maximaal 80 meter diep. Daarmee wordt de provincie een stuk strenger dan de landelijke regelgeving, en lijkt de warmtepomp met bodembron niet langer een optie in de provincie. Tot grote ergernis van de bouw- en installatiesector.

Een meerderheid binnen Provinciale Staten keurde afgelopen week het Regionaal Water- en Bodemplan goed. Daarin worden de spelregels bepaald op basis waarvan de drinkwaterkwaliteit in de provincie worden bewaakt. Een van de aspecten daarvan is dat gesloten bodembronnen niet door kleilagen mogen. Deze beperking betekent technisch dat bodembronnen met warmtepomptechniek voor veel woningen en utiliteit geen haalbare optie meer zijn. Open bronnen, die toegepast worden bij grotere collectieve installaties en in de utiliteit, mogen maximaal 80 meter diep worden.

Drinkwaterbedrijven en de industrie die gebruik maakt van drinkwater pleiten al lange tijd voor strengere regels. Branchevereningen Techniek Nederland, Bouwend Nederland en Bodemenergie NL lobbyden de afgelopen tijd juist vurig voor meer ruimte voor de bodembron, in combinatie met strikte regels voor boorbedrijven en handhaving bij mogelijke misstanden. De provincie vreest dat bodembronnen de kwaliteit van het drinkwater aantast, terwijl de branche juist schermt met de hoge kwaliteitsstandaard van de boringen en het belang van de bodembron voor de energietransitie.

Energietransitie

De grondgebonden warmtepomp is energetisch een van de meest aantrekkelijke manieren om de nieuwbouw te verduurzamen. Een woning die de bodem als warmtepompbron heeft ook nog het voordeel dat het bijna gratis gekoeld kan worden. Volgens bouwers en boorbedrijven komen de ambities in de energietransitie in gevaar wanneer de bodem als energiebron wegvalt. Gebouwen in Brabant zouden dan bijvoorbeeld meer met restwarmtenetten of lucht/water-warmtepompen verwarmd en gekoeld moeten worden.

De techniek wordt niet verboden, maar de diepte wordt aan banden gelegd. Voor voldoende energieopbrengst moet wel dieper geboord worden dan het maximum (80 meter) dat de provincie nu stelt voor een open bron. Een gesloten bron, zoals toegepast bij individuele woningen, onttrekt geen grondwater maar enkel warmte of koude. Deze mag van de provincie nu ook niet meer door kleilagen heen.

Gevolgen voor gemeentelijke plannen

Helemaal definitief is het besluit nog niet. De beperkingen voor bodemenergie dienen nog wel door de provincie te worden vastgelegd in de Omgevingsverordening, die vanaf juli wordt ingevoerd. Ook gaat het provinciebestuur nog in conclaaf met de gedeputeerde Energie over de concrete gevolgen die deze beslissing heeft op de energietransitieplannen in de provincie. Zo worden gemeenten geacht om plannen te maken hoe bestaande wijken losgekoppeld worden van het aardgasnet, en hoe nieuwbouwwijken van energie worden voorzien.

Geothermie

Ook de hele diepe bodembron, de zogeheten geothermie, gaat als het aan de drinkwaterbedrijven ligt aan banden. De overheid moet volgens Vewin de ultradiepe boringen van 4 kilometer en dieper verbieden in (toekomstige) drinkwatergebieden door drinkwatervoorziening en geothermie duidelijk van elkaar te scheiden, zo schrijven provincies en drinkwaterbedrijven in een rapport.

3 reacties op “Bodembron warmtepomp aan banden in Brabant

 1. W. van den Akker schreef:

  eenvandaag.avrotros.nl
  Zoek naar:
  Engelbert verwarmt zijn huis al 10 jaar klimaatvrij.

  Dezen heeft een buizen systeem op 1 meter diepte en verwarmt hiermee zijn huis.

 2. Van der Wal schreef:

  Dat is niet zo’n mooi verhaal. Pas getekend voor een nieuwbouw alwaar tot 100 tot 160 mtr geboord zou gaan worden. Verwarmen en koelen is hier opgenomen in het bouwbesluit. Dus hier wordt roet in het reeds bestaande contract gegooid. Wat nu?……. Het moet nog worden gebouwd……

  • J. Rood schreef:

   Tja, in plaats van hier een probleem vannte maken, denk aan het plaatsen van een extra lus en combineer dit met photothermisch regenereren met heatpipes. Je kunt er goedkoper voldoende warmte uithalen en de overtollige warmte gratis in warm tapwater stoppen. Beetje omdenken, maar dit zien als een streep door bodemwarmte is te kort door de bocht. Vraag iets meer doortastendheid van de installateur. Die kan meer bieden dan de beste standaardoplossing die hij toevallig op de plank heeft liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.