
Een met grondwater gevulde seizoensbuffer, gevoed door collectoren, zorgt ervoor dat het Kindpark in Boekel geen warmtepomp of cv-ketel nodig heeft. Het kindcentrum in Brabant is de eerste school die de Hocosto warmtebuffer toepast.
Installateur DKC Totaaltechniek uit Wijchen ontwierp en realiseerde de seizoensopslag, zo meldt vakblad Installatie en Sanitair. De buffer verzorgt het complete aanbod van warmte, maar bovenal ook koude van het kindcentrum. Voor calamiteiten, pieken en onderhoud is nog een extra buffervat geïnstalleerd. In ons dossier Verwarmen en koelen een uitgebreide technische beschrijving van dit project.
Eindelijk een bruikbaar en betaalbaar ontwerp toepasbaar op grote en kleine schaal -voor iedere portemenee…. nu nog tot de konklusie komen dat we het regenwater niet alleen ( kunnen) moeten opvangen in de ‘ouderwetse ‘ regenton of IBC …maar een ondergronds reservoir als de oude sump/plastic /waterdichte(sumpbeton tank…die prima kunnen voldoen voor opvang en tussenopslag voor de droogte perioden en we zijn een stukje dichter bij de toepassingen die ieder kan uitvoeren zonder zeer (te)dure installaties aan te moeten schaffen of andere kunst (te dure) grepen wettelijk verplicht te moeten uitvoeren .
Ik vind het een erg spannend project dat mij teveel lijkt beïnvloed door wens-denken.
Met respect voor de intenties en begrip voor het lean aanvliegen van de ontwerpopdracht, zo doe ik dat als adviseur zelf ook, kan ik het deze keer niet laten om een kritische reactie te plaatsen.
Een buffer van 320 m3 water dat 40°C afkoelt levert een hoeveelheid warmte op van 54 GJ. Bij een verwarmd vloeroppervlak van 2500 m2 is dat 6 kWh warmte per m2. Als we voorzichtig aannemen dat het goed geïsoleerde maar sterk geventileerde gebouw in koude perioden een netto warmtebehoefte heeft van gemiddeld 40 W/m2, betekent dit dat een volgeladen buffer binnen 1 week is uitgeput. Gaande de winter verliest de buffer capaciteit en is hij reeds eerder leeg. De zonnecollectoren zullen in deze donkere koude periode te weinig kunnen bijdragen. Met als gevolg dat de elektrische bijstook (COP=1) vol bijspringt en veel energie zal gebruiken, plus waarschijnlijk met onvoldoende vermogen dat, gezien de benodigde E-voorzieningen, zal zijn beperkt.
Het toepassen van een warmtepomp zou hier verstandig zijn geweest, en ik voorzie dat deze binnen enkele jaren zal worden toegevoegd.
Hier hebben wij de WKO broninstallatie mogen leveren.
DKC, bedankt voor de goede samenwerking.