Ga naar hoofdinhoud

,

‘Bodemlus beste uit de bus’

De warmtepomp met bodemlus is over 15 en 30 jaar bekeken het meest gunstige energieconcept voor aardgasvrije nieuwbouw. DWA rekende zes alternatieven voor het aardgasnetwerk door. Het middentemperatuur en hoogtemperatuur warmtenet zijn op lange termijn de duurste opties.

De kostenanalyse is gemaakt op verzoek van Lente-akkoord/Neprom, en gebaseerd op een referentie tussenwoning van 124 m2, zoals RVO deze heeft gedefinieerd. Uitgangspunt is een woning die volgens de principes van Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) is gebouwd, met vloerverwarming als afgifte. De ZEN-eisen zijn strenger dan de minimum Bouwbesluiteisen.

In de berekeningen zijn de volgende zes aardgasvrije warmteconcepten naast elkaar gezet.

  1. Warmtepomp met PVT panelen: een elektrische warmtepomp met zonnewarmte uit een gecombineerd pv/zonthermisch paneel dat tapwater en verwarmingswater levert. Individueel toepasbaar. Geen koeling.
  2. Warmtepomp met bodemcollector: een elektrische warmtepomp met een bodemlus van 150 a 200 meter diep. Individueel toepasbaar, wel koeling.
  3. Lucht/water warmtepomp: elektrische warmtepomp die energie haalt uit de buitenlucht en opwaardeert voor verwarming en tapwater. Tevens koeling, maar wel met gebruik van elektra.
  4. Warmtepomp met collectief bronnet (circa 12°C): een collectieve voorziening, met een elektrische warmtepomp die de energie uit een WKO-bron opwaardeert. Voorbeelden: energie uit oppervlaktewater, restwarmte, rioolwarmte.
  5. Collectieve warmtepomp die energie uit warmtenet van circa 40ºC aan individuele woningen levert. Voor het naverwarmen van tapwater is hier een individuele boosterwarmtepomp voorzien. Voorbeeld: energie uit restwarmtebron. Wel koeling mogelijk.
  6. Hoogtemperatuur stadswarmtenet van >70ºC op basis van geothermiebron, biomassacentrale of restwarmte uit de industrie. Geen koeling en alleen collectief inzetbaar.

Voor een bodem of lucht/water-warmtepomp in een dergelijke woning moet volgens DWA rekening gehouden worden met een investering van tussen de 7100 en 8400 euro. Bij de warmtepomp is een boilervat van 150-180 liter ingetekend. De warmtenet-opties zijn duurder omdat de kosten voor de infrastructuur hoger liggen. DWA is uitgegaan van kleinschalige nieuwbouw, waardoor deze opties duurder uitvallen. Ook moet aangetekend worden dat niet alle opties koeling leveren.

Download hier het volledige document

Eén reactie op “‘Bodemlus beste uit de bus’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

All-in ketelcontract niet langer basis voor warmtetarief

Intergas start met terugname cv-ketels

Bosch komt met warmtepompboiler

‘Mobiliteit raakt installatievak steeds meer’

Offertetool voor ventilatiesystemen

Warmtepomp-regeling in cv-ketel