Het gaat goed met warmtepompen met bodemlus. Na een flinke dip in de jaren 2013-2015, is het aantal installaties in de woningbouw in 2016 en 2017 gestegen en ligt nu boven het record uit 2012.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar zijn bij woningen 4.421 bodemwarmtepompen (water-water-warmtepomp: WW-WP) met bodemlus in gebruik genomen. Dat is bijna een verdriedubbeling ten opzichte van 2015, toen er 1493 installaties gereed kwamen. In totaal zijn er bij Nederlandse woningen nu 30.355 WW-WP’s in gebruik.
Ook het aantal luchtwater-warmtepompen (LW-WP) is de afgelopen spectaculair gestegen. In het jaar 2017 werden bij woningen 17.802 LW-WP’s geïnstalleerd, tot een totaal van 66.374 (inclusief lucht-lucht warmtepompen telt het op tot 179.365 stuks).
Grote dip
Interessant is dat bij bodemlussen een grote dip zichtbaar is in de jaren 2013-2015, terwijl de verkoop van LW-WP’s, met lichte schommelingen vooral een opwaartse trend vertoont.
Een verklaring van die dip kan Frank Agterberg, voorzitter van BodemenergieNL en vicevoorzitter van de Dutch Heat Pump Association wel geven, en ook van de opleving die er op volgde: “De erkenningsregeling uit 2014 heeft in eerste instantie een flink remmende werking gehad. Ook de stagnerende bouw van nieuwe woningen, waar de WW-WP het toch veelal van moet hebben, had een negatief effect.”
Door de opleving van de bouw en de toegenomen ervaring met de erkenningsregeling, is de remmende invloed van deze twee factoren uitgevlakt. En dan komt er ook nog de ISDE-subsidieregeling bij, die de markt in 2016 en 2017 een flinke stimulans heeft gegeven, zegt Agterberg.
Doorlooptijd
Toch gaat de groei van WW-WP’s nog niet zo hard als die van de luchtvarianten en dat heeft volgens Agterberg voor een belangrijk deel met regelgeving te maken. “Een luchtwater-warmtepomp bestel je vandaag en hang je morgen op.” Kom daar eens om bij een WW-WP. “Vergunningen hiervoor hebben een doorlooptijd van drie maanden. Daar moet echt wat aan veranderen.”
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat liet eerder deze maand weten te werken aan verdere stimulering van bodemenergie, onder meer door het weghalen van dergelijke belemmeringen. Overigens beargumenteerde zij dit voornemen op basis van cijfers tot en met 2015: de periode van de grote dip.
Ik vind het triest dat er nog steeds grote onwaarheden worden geschreven over bodem gebonden warmtepompen er worden 2 dingen door elkaar gehaald een water/water warmtepomp heeft een openbron, hier wordt water uit de grond gepomp en vervolgens weer terug.
Voor een water/water warmtepomp is een vergunning nodig.
Voor een Brine/water warmtepomp die met gesloten lussen in de grond werkt een is een meldingsplicht nodig.
Bij een meldingsplicht heb je een doorloop tijd van 6 weken als de documenten goed worden aangeleverd.
Klopt niet helemaal het gaat om diepte uiteindelijk en een lus zou ik met kiezen voor een een geleider met dubbel wand zoals warm douchewater die toch wordt afgevoerd en meerdere huishoudelijke apparaten was en vaatwasser allemaal warmteverlies dus van riool warmtewisselaar maken en opslaan in boiler