fbpx
Nieuws

Bodemwarmtepomp voor groot vermogen

Het arsenaal bodemwarmtepompen van Nefit Bosch breidt verder uit. Nadat de eerste modulerende bodemwarmtepomp voor de woningbouw op de markt kwam, komt het bedrijf nu ook met een serie warmtepompen met bodembron voor de collectieve installaties of utiliteit.

De acht nieuwe types in de Compress 7000 LW serie van Nefit Bosch richten zich op de collectieve installaties in woningbouw, gestapelde bouw en utiliteit. De warmtepompen hebben vermogens tussen de 22 en 80 kW, en kunnen in cascade tot 400 kW verwarmingsvermogen leveren. De serie kent horizontale en verticale varianten. Alle varianten kunnen worden gecombineerd met nieuwe warmwaterboilers, die speciaal voor deze grootvermogen warmtepompen zijn ontworpen.

De warmtepomp heeft twee afzonderlijke compressoren. Hierdoor kan de niet-modulerende warmtepomp wel op de helft van het vermogen draaien, door één van de twee compressoren uit te schakelen. De compressoren zelf zijn aan/uit.

Naast extra energiebesparing is een aanvoertemperatuur van 68 ℃ mogelijk, wat resulteert in een seizoensprestatie (SCOP) voor verwarming tussen de 5,1 en 5,4, bij een brinetemperatuur van 0 °C en een watertemperatuur van 35 °C, gemeten volgens de norm EN14825. De warmtepomp maakt gebruik van het koudemiddel R410a. Bosch is wel bezig met duurzame alternatieven -lees: koudemiddelen die minder milieubelastend zijn-, maar heeft nog geen keuze gemaakt tussen bijvoorbeeld R32 en R290.

Negen circuits en koeling

De Bosch-warmtepomp heeft een nieuwe injectietechnologie en asymmetrische warmtewisselaars. Hij kan tot 9 verschillende verwarmingscircuits aansturen. Optioneel is een koelcircuit toe te voegen. Bij een aantal modellen, zijn het elektrisch element, driewegklep en circulatiepompen ingebouwd.

De serie is uitgerust met het controlecentrum Rego 5200 dat is voorbereid voor communicatie via Modbus en BACnet. Hierdoor kan de warmtepomp eenvoudig worden geïntegreerd in vrijwel elk aanwezig gebouwbeheerssysteem. Via een interface voor PC kan de beheerder de status monitoren en de warmtepomp bedienen.

Ontwerp, realisatie en beheer

Nefit Bosch is zelf BRL 6000-21 gecertificeerd en heeft een service-organisatie om de installateur te ondersteunen bij ontwerp, realisatie en beheer van bodemwarmtepompsystemen. Bij inbedrijfstelling door Nefit Bosch is bovendien 5 jaar garantie mogelijk. 

Modulerende warmtepomp

Voor individuele woningen heeft het bedrijf dit jaar een modulerende warmtepomp, de Compress 7001i geïntroduceerd, een modulerende bodemwarmtepomp, leverbaar in vermogens van 8, 12 en 16 kW. De Compress-serie bodemwarmtepompen werd anderhalf jaar geleden al aangekondigd. Aanvankelijk was het de bedoeling om eerst de aan/uit-bodemwarmtepomp Compress 6000 LWM op de markt te brengen, maar die introductie volgt later. Deze warmtepomp (4,5 tot 10 kW) zal vooral de troef van Nefit Bosch worden in de seriematige woningbouw.

2 reacties op “Bodemwarmtepomp voor groot vermogen

  1. groene rakker schreef:

    R32? (CH2F2) Beter niet. R290? (C3H8) Al iets beter. R744(CO2), dat moet het zijn!
    en . wikipedia . org / wiki / List_of_refrigerants

  2. GasloosWijzer.nl schreef:

    Goedemiddag,

    Hoewel dit artikel gedateerd is het nu juist heel actueel voor de hybride warmtepompen. Ik las met interesse dit artikel en het inspireerde mij om er ook een artikel over te schrijven op mij eigen website: https://gaslooswijzer.nl/blog/bodemenergie-waterpomp/. Ik leg vooral uit hoe de bodemenergie warmtepomp werkt. o probeer ik mensen te informeren en te inspireren om duurzamer te gaan wonen. Hoe meer mensen bezig zijn om uiteindelijk gasloos te willen wonen, des te beter het voor de wereld zal zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.