fbpx
Nieuws

Boek over overstap op aardgas

Hoe ging Nederland aan het aardgas? En wat zijn de historische lessen die we eruit kunnen trekken voor de huidige energietransitie.

Deze week verschijnt bij Uitgeverij Eburon het boek De Nederlandse aardgastransitie: Lessen voor de energietransitie van de 21ste eeuw, geschreven door Sven Ringelberg. Het boek geeft een overzicht van de grote energietransitie die Nederland vanaf 1960 doormaakte.

Het is niet alleen het verhaal van een enorm bouwproject met duizenden kilometers leidingwerk, maar ook van een zeer effectieve overheidscampagne om mensen te overtuigen over te stappen naar de nieuwe brandstof. Het was ook een indrukwekkende logistieke operatie, geleid door gemeenten en gasbedrijven, om miljoenen apparaten voor verwarming en koken te vervangen.

Daarnaast betekende deze transitie de geboorte van vele installatiebedrijven, die op de dag van vandaag nog bestaan. Ook vakblad Installatie zag in deze periode het levenslicht (1962).

In tien jaar tijd

Nederland heeft met deze energietransitie iets unieks voor elkaar gekregen: binnen tien jaar tijd werd omgeschakeld van de ene naar de andere energiebron. Hoe is het gelukt om alle Nederlandse woningen geschikt te maken voor aardgas? Hoe reageerden burgers en wat was de rol van de gemeente en Rijksoverheid? De aardgastransitie van de jaren 60 biedt waardevolle lessen voor het succes van onze huidige energietransitie.

Het boek bevat veel foto’s en krantenknipsels, naast verhalen van boze kolenboeren en kritische huisvrouwen, die samen een levendig beeld schetsen van deze spannende tijd. Auteur Sven Ringelberg is strategisch adviseur voor de verduurzaming van woningen en werkte voor meerdere woningcorporaties, gemeenten. Hij is spreker op congressen en blogger op Installatie.nl.

Speciaal voor Installatie.nl

De komende maand in onze rubriek Installatie van Weleer elke week een inkijkje in de historie van deze transitie. Verder geven we ook een aantal boeken weg. Houd daarvoor onze website en nieuwsbrief in de gaten.

Check hier de reportage van Andere Tijden over de transitie naar aardgas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.