fbpx
Nieuws

Boer melkt op batterijstroom

Een melkveehouder in het Gelderse Vierakker gaat testen met een nieuw soort batterij voor de opslag van zonnestroom. Melkveehouder Borgman Roeterdink, landelijk bekend als de Fotonenboer vanwege zijn duurzaamheidsinspanningen, gaat een jaar lang aan de slag met een bijzondere Zinc-Bromide Redox Flow batterij. De batterij heeft een opslagcapaciteit van 60kWh en via nieuw ontwikkelde inverter is een oplaadvermogen beschikbaar van 18kW en een ontlaadvermogen van maximaal 30kW. Zink-bromide wordt gezien als een goedkopere vorm van batterijopslag, met een relatief hogere capaciteit.

Het is voor het eerst dat deze batterijtechniek in Nederland wordt getest. De batterij met duurzame energie kan bedrijven volledig zelfvoorzienend maken in hun energiebehoefte. De energie kunnen ze immers zelf produceren en vervolgens eindeloos blijven gebruiken. De Fotonenboer wekt al enige jaren zijn eigen energie op met een groot aantal zonnepanelen. Naast melk produceert het bedrijf ook ongeveer 45.000 kilowatturen (kWh) duurzame energie per jaar. Boerenbedrijven zijn naast de reguliere activiteiten vaak ook uitstekend voor duurzame energie. Zo hebben veel veehouders grote daken met volop ruimte voor zonnepanelen. Ook zijn veel erven groot genoeg voor windmolens.

Kansen batterij-opslag

Duurzame energie winnen ze vaak op kleine en verspreide locaties. Om dit effectief in te zetten moet de afname worden afgestemd op de productie. Vaak is dit om praktische redenen niet mogelijk. Een melkveehouder kan er bijvoorbeeld niet voor kiezen om pas te melken als de zon schijnt. Een oplossing hiervoor is het opslaan van duurzame (zonne-)energie in batterijen. Om vervolgens te zorgen voor een optimale afstemming van vraag en aanbod moet de batterij zijn aangesloten op een slim besturingssysteem dat op de juiste momenten stroom op het net levert en onttrekt. Zes partijen onderzoeken nu samen in een unieke proef of dit haalbaar is. Het samenwerkingsverband van deze proef bestaat uit een agrarisch ondernemer (de Fotonenboer), een chemiebedrijf dat elektrolyten (de lading) voor Redox Flow batterijen ontwikkelt (ICL), een projectontwikkelaar en systeemintegrator (Trinergie), een energieleverancier (AgroEnergy), een expert in meet- en regeltechniek (HAN) en Projecten LTO-Noord. Deze partijen brengen elk hun eigen expertise in. De provincie Gelderland steunt het project vanuit het Europese investeringsprogramma Efro.

Hieronder een video over de opstelling

1 reactie op “Boer melkt op batterijstroom

  1. Jan de Jong schreef:

    Wat is de energiedichtheid van het elektrolyt? ofwel hoeveel liter en/of kg heb je nodig om één kWh (of de totale 60 kWh opslagcapaciteit in dit project) op te slaan? En hoe duur is dat?
    Uit het verleden weet ik dat er ideeën zijn geweest om groene stroom uit IJsland te importeren door elektrolyt daar op te laden en per tanker hierheen te transporteren voor gebruik en na gebruik (ontlading) hier weer terug te brengen. De getallen weet ik niet meer, maar wat ik wel weet is dat de hoeveelheid energie die op deze manier per tanker vervoerd wordt heel erg laag is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.