fbpx
Nieuws

Boeren bundelen akkers voor zonneparken

Een groep boeren in de gemeente Borger-Odoorn wil gezamenlijk grond aanbieden voor de bouw van zonneparken. De gemeente mag vervolgens kiezen welke akkers het meest geschikt zijn. De verwachting is dat door het proces op deze manier om te draaien, de besluitvorming een stuk sneller kan gaan.

De poule van boeren heeft samen 350 hectare ingebracht, terwijl de gemeente tot 2020 op zoek is naar twee zonne-akkers van elk 50 hectare en 10 van maximaal 5 hectare – dus 150 hectare-, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Boeren op wie de keuze is gevallen krijgen een jaarlijkse vergoeding van een paar duizend euro. Boeren die buiten de boot vallen, krijgen alsnog een paar honderd euro per hectare en hoeven zich dus niet gepasseerd te voelen, zegt boer en initiatiefnemer Jan Reinier de Jong in de krant. Hij werkt bij de uitwerking van zijn plan samen met het zonne-energiebedrijf GroenLeven.

Bal bij gemeente

“In plaats van vergunning aan te vragen voor een door ons uitgekozen stuk land, draaien we het om en leggen de bal bij de gemeente neer. Dat werkt een snelle besluitvorming in de hand”, aldus De Jong in de krant.

,,Vaak loopt alles bij zonneparken over steeds weer andere schijven en raak je alle grip kwijt. Welke bouwer neemt het over? Hoeveel geld verdwijnt in handen van investeringsmaatschappijen en energiemaatschappijen? Er kan zo veel geld uit het gebied verdwijnen. Daar is bij deze constructie geen sprake van. Het is heel transparant.” In Stadskanaal en in de gemeente Aa en Hunze lopen soortgelijke initiatieven.

Smart grid

Jan Reinier de Jong is niet onbekend met duurzame energie. In 2016 werd op zijn erf een slim energienet opgetuigd. Centraal daarin staat een zeecontainer met 126 lithiumion-batterijen. Deze slimme batterij van 290 kWh kan bepalen of de elektriciteit van de 310 kWp aan zonnepanelen die op het staldak zijn geïnstalleerd moet worden opgeslagen in de batterij, gebruikt om de aardappels te koelen of moet worden verhandeld op de energiemarkt.

2 reacties op “Boeren bundelen akkers voor zonneparken

  1. frank schreef:

    in plaats van koeien zonnepanelen,de koeien dan maar op de daken

  2. Erwin schreef:

    tja als de koeienhandel niks meer oplevert dan kun je ook van de subsidie die van belastinggeld van de burgers wordt betaald rijk worden, ten slotte wordt groen leven ook gesponsord door alle belastingbetalers, en zijn er nog steeds mensen die denken dat een land vol panelen wat oplevert, behalve het op de borst kloppen van de gemeente om hoe duurzaam ze wel niet zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.