fbpx
Nieuws

Staldaken vol met zonnepanelen

Meer dan 300 melkveebedrijven die zaken doen met FrieslandCampina gaan in totaal meer dan 416.000 zonnepanelen op hun staldaken plaatsen. De boeren doen mee met een campagne van het zuivelbedrjif. De installatie van de zonnepanelen wordt uitgevoerd door GroenLeven Heerenveen, meldt FrieslandCampina in een persbericht.  De plaatsing van de zonnepanelen kwam tot stand door de toekenning van een SDE+-subsidie van ruim € 200 miljoen.

FrieslandCampina is met het programma gestart om de verduurzaming van melkveebedrijven te stimuleren. Ook zet het bedrijf hiermee zelf stappen om minder CO2 uit te stoten. De panelen wekken gezamelijk de stroom op voor de Nederlandse productielocaties en kantoren van het zuivelbedrijf. Dit staat gelijk aan de stroombehoefte van 33.000 huishoudens in Nederland.

Dakhuur

Het zuivelbedrijf biedt ook een ‘dakhuuroplossing’. Deze aanpak richt zich op melkveebedrijven met daken met een oppervlak van meer dan 1.000 vierkante meter. Voor deze bedrijven regelt GroenLeven de installatie, aansluiting, monitoring, financiering, garanties en onderhoud van de zonnepanelen. Voor het beschikbaar stellen van zijn dak krijgt de melkveehouder jaarlijks een vergoeding van € 3 tot € 4 per paneel. Daarnaast kan hij de groene stroom gebruiken zonder zelf te hoeven investeren in zonnepanelen. De veehouder kan elk jaar besluiten om de installatie en bijbehorende SDE-subsidiegelden over te nemen. In totaal hebben al meer dan 1.600 leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina zonnepanelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.