fbpx
Nieuws

Boete bij weigering slimme meter pv-panelen

56

Eigenaren van zonnepanelen die weigeren een slimme en digitale meter te installeren, kunnen een dwangsom opgelegd te krijgen. Dat schrijft minister Eric Wiebes in zijn aanpassingen op het wetsvoorstel over de salderingsregeling.

Voor kleinverbruikers wordt het verplicht om een meetinrichting te hebben die de afname en invoeding van stroom afzonderlijk kan meten. Wanneer een eigenaar niet beschikt over zo’n meetinrichting, kan de minister een leverancier verzoeken de persoonsgegevens van de afnemer te verstrekken. Diegene krijgt dan een slimme of digitale meter aangeboden. Bij verdere weigering kan er een last onder dwangsom worden opgelegd.

Terugleversubsidie

De salderingsregeling wordt stapsgewijs vervangen door een terugleversubsidie. De nieuwe regeling richt zich behalve op de stimulering van zonne-energie, ook op andere hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie.

De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft aantrekkelijk, omdat huishoudens en bedrijven hierover ook na 2020 geen energiebelasting en geen ODE betalen.

56 reacties op “Boete bij weigering slimme meter pv-panelen

 1. Koning klant schreef:

  Ho ho ho, het is toch alle kleinverbruikers en òf een “slimme meter” òf een digitale meter met vier telwerken? De “slimme meter” mag je toch nog steeds weigeren?

  • M. Breet schreef:

   Dat gaan ze dus in een wet veranderen, je mag als Nederlander geen voordeeltje hebben. Alles voor de multinationals en de staat. Verbod of belasting op hout / pallet kachels zou wel eens het volgende kunnen zijn. Ik ben benieuwd hoe ze zonnecollectoren gaan “aanpakken”

   • Koning klant schreef:

    Nee, een normale Ferraris meter mag straks niet meer. Omdat die automagisch saldeert. Dàt mag straks niet meer als het doorgaat.
    Òf een “slimme meter” òf een digitale meter met vier telwerken is wat ze willen dat je hebt als de wet wordt aangenomen.

    • M. Breet schreef:

     Sorry, je reactie niet helemaal goed gelezen. Digitaal moet en slim mag je weigeren.

    • Ecotereur schreef:

     Ja, boeven zijn het. Mijn opgewekte KWh vergoeden voor 6 cent en deze vervolgens aan mijn buurvrouw te verkopen voor 26 cent ( 6 cent + meerkosten + ecotax ).

     Het gaat niet om het millieu, maar om zoveel mogelijk te kunnen stelen van de burgers.

     • Ben schreef:

      Ferraris is er ook met 2 telewerken voor inkoop en leveren

     • Mark schreef:

      Verwachten dat je de energiemaatschappij als externe batterij kunt blijven gebruiken klinkt wel logisch in jouw oren? Die 6 cent kost het de energiemaatschappijen waarschijnlijk ook als ze het zelf opwekken, waarom zouden ze ons dan meer betalen?

     • Jeroen schreef:

      Dit is natuurlijk wat te kort door de bocht. Die meerkosten zijn primair belasting en die ecotax is ook niet iets dat je energie boer bedenkt. Kortom, ’t over die kWh die naar je buurvrouw gaat wordt belasting geheven.

      Niet wezenlijk anders dan wanneer een grote windmolen stroom levert aan diezelfde buurvrouw. Die windmolen eigenaar krijgt ook maar +/- 6 cent.

     • KH schreef:

      Wat Jeroen zegt. Momenteel is de kale prijs voor een kWh, dus wat de energieleverancier overhoudt na aftrek van btw, energiebelasting en opslag duurzame energie, ongeveer 6,5 cent normaal tarief en 5,5 cent daltarief. De rest gaat dus naar de overheid. Dan kun je de overheid boeven noemen, prima als dat je ding is, maar de leveranciers daar de schuld van geven is onzin.

   • A.Markesteijn schreef:

    Verbod op hout- en pelletkachels zal gebaseerd zijn op het verspreiden van kankerverwekkende stof. En terecht. Heel veel Nlers hebben hier in het stoekseizoen dagelijks heel veel stankoverlast van.

  • Frans Dera schreef:

   Zover ik ’t begrepen heb kun je nog zo’n oude terugdraaimeter hebben of je hebt / krijgt ’n digitale meter. Zo’n digitale meter (die met die 4 telwerken) noemen ze ook wel ’n slimme meter, maar diezelfde digitale meter kun je ook op “dom” laten zetten. “Slim” betekent in dit geval dat hij vanaf afstand uitgelezen kan worden en bij “dom” kan dat niet. Dus het betreft bij zo’n digitale meter steeds hetzelfde apparaat, alleen kun je er dus voor kiezen om ‘m al dan niet op afstand te laten uitlezen.

 2. Aart Tempelman schreef:

  De insteek om met boetes te gaan werken om ons land te verduurzamen betekent dat we later in Parijs aankomen en is een “oude” manier van denken.

 3. Leon schreef:

  Mensen met zonnepanelen moeten een slimme meter, dat is om de infrastructuur van stroom te beschermen tegen de Duck Curve.

  Denk dat het duurder is als apparatuur kapot gaat door overbelasting, of wie weet brand.

  Ja zo oude meter die terug draait bespaard meer, maar een slimme meter geeft sneller door wat terug komt op het net dat de krachtcentrales minder hoeven te werken.
  ( dat bespaard hun meer. )

  • M. Breet schreef:

   Maar je hoeft geen slimme meter te nemen. Een gewone digitale die niet zou communiceren mag ook. Als er dan toch gegegvens worden verzonden inzake invoeding gaat er iets behoorlijk verkeerd lijkt mij

 4. Leo Meester schreef:

  Nee, het gaat om de belasting. Als je afneemt betaal je naast de kwh ook een belasting. De oude meters lopen terug, dus je betaalt geen belasting. In 2023 betaal je dus belasting over het afgenomen kwh, maar krijg je alleen de werkelijke kosten van de teruggeleverde kwh. Het verschil is globaal 15 cent .

 5. Pierre schreef:

  Dit is nu precies waarom jij en ik en wij allen GEEN vertrouwen meer hebben in deze regering. Vele Nederlanders zijn bereid om bv. Zonnepanelen te kopen. Nu nog voordeel, maar dat pakt Wiebes wel weer af. Hoe wil de overheid ooit bereiken dat mensen Voor alternatieve energievoorziening gaan kiezen als niets meer zeker is door toedoen van diezelfde overheid. Wat is er fout aan gebruik van aardgas? In Duitsland is er promotie en wordt een nieuw netwerk aangelegd. Combinatie van russisch-noors gas en eventueel import van schaliegas. Prima schoon alternatief voor hout en kolen. Niet alle energie kan door wind en panelen worden opgewekt. Wat te denken van de afgedankte batterijen van electrische auto’s. En van de aanmaak van die batterijen, ZEER vervuilend voor mens en milieu! Ontwikkel alles op waterstof, dat schept ruimte in de milieuproblematiek. Geef als overheid die opdracht aan de technische hogescholen en universiteiten. Kijk ook eens over de landsgrens en ga combinaties aan met de buurlanden.

  • KH schreef:

   Waterstof maken kost meer energie dan dat het oplevert. Tevens is de infrastructuur die nodig is voor het vervoer ervan erg duur. Niet bepaald ideaal dus!

  • Oryal schreef:

   Zeer mee eens, dit alles wat jij zegt, denk ik en andere op jou niveau ook over, maar helaas denken de rest er niet zo over, dit zou het milleu probleem oplossen, maarja wie zijn wij, kleinburgers lijden ALTIJD, multinationals maken als het zo doorgaat, de wereld nog….., vul de rest maar zelf in

 6. Schoenmakers schreef:

  De eigenaar van de zonnepanelen zou er voor moeten zorgen, als dat te krijgen is, dat de zonnepanelen worden ontkoppeld van het openbare energienet als deze zonnepanelen overtollige vermogen zou gaan leveren. Geen goedkope energie voor de overheid om deze duur door te verkopen.

  • R Schra schreef:

   Interessante opmerking, kan dat?

   • Ard schreef:

    Ja tuurlijk Kan dat: gewoon alles wat je niet direct gebruikt opslaan in een accu, bijvoorbeeld je electrische auto als buffer, zeker met de nieuwe accu tech van Tesla Komen er dadelijk zat oude auto- accus beschikbaar. Ik zou zeggen als de overheid/ netbeheerders niet willen bufferen doen we het zelf wel. Tabee vizieloos den haag

  • KH schreef:

   De overheid is geen partij in de handel in energie. De teruggeleverde elektriciteit wordt door de leverancier weer verkocht, een jij krijgt daar een vergoeding voor.

 7. Stel schreef:

  Nederland te top eerst stimuleren daarna afstraffen?

 8. Tom schreef:

  Digitaal of slim is 1 en dezelfde meter, een digitale meter is gewoon een slimme meter waar ze het op afstand uitlezen van uitzetten. Je bent volgens mij ook verplicht om onderhoud door de netbeheerder uit te laten voeren, dus onder het mom van onderhoud kunnen ze sowieso een andere electriciteitsmeter plaatsen.Staat in de kleine lettertjes cq leveringsvoorwaarden. Dus volgensmij ga je dit gevecht nooit winnen hoe hard je ook je best doe.

  • KH schreef:

   Dat is onjuist: een digitale meter is een ander soort meter dan een slimme meter. Je kunt inderdaad een slimme meter laten “uitzetten” zodat hij weer “dom” is (en niet met op afstand is uit te lezen), maar dat is alleen als je er al een hebt.

 9. Peter schreef:

  Waarom maken ze niet een slimme meter die ook terug draait bij eigen opwekken stroom . Dat is totaal niet moeilijk . In deze tijd probleem op gelost dan wil iedereen wel een slimme meter . Nu hebben zij bulten gratis stroom.

 10. Rob schreef:

  De slimme meter is helemaal niet zo slim. De teller loopt harder dan de oude meters.
  Mijn advies. Zolang mogelijk buiten de deur houden. Laat Wiebes uithuilen.

 11. Johan schreef:

  Je moet ten 1e de (slimme) meter wp negeren en zwart op wit eisen dat je een geeikte (slimme) meter wil. Dat zijn ze namelijk niet. Indereen z, ’n gebruik gaat omhoog na een nieuwe meter. Achteraf kost je een geeikte meter eur 750,00
  .

 12. john schreef:

  Zo en nu zijn we er weer pressies waar we zijn moeten en wel het volgende, te veul zonnepanelen is NOOIT een goed verdien model. Je verdient het namelijk nooit terug het overschot wat je produceer lever je tegen 6 cent terug terwijl je investering vele malen hoger is.
  Slimmer is net genoeg panelen te leggen zodat je verbruik vrij is zonder een kW terug te leveren.
  Maar ja dat vertellen de cowboys niet als ze een offerte maken.

  Dit even buiten een slimme of digitale meter om dan he, als je je goed had laten voorlichten of je er in verdiept had had je de problemen met terug leveren niet.

 13. Pieter schreef:

  Vraag me af wat ze met de windmolens gaan doen met al die tandwielen en radertjes, gaan die ook digitaal verplicht digitale worden.

 14. Roland schreef:

  Ze zoeken overal geld.
  Ik hoop dat ze snel een accuopslag bedenken die voldoende capaciteit heeft om helemaal van het net af te sluiten.

  Men wordt overal gestraft. Belachelijk beslissing

  • Pascal schreef:

   Dat lukt niet! Je kan in de zomer nooit zoveel stroom opslaan om de hele winter te kunnen gebruiken. En zolang die accu systemen zo duur zijn loont het niet om ze aan te schaffen en te gebruiken.

 15. Arthur ten Wolde schreef:

  Schandalig wetsvoorstel van Wiebes dat de energietransitie vertraagt, burgers die investeren in zonnepanelen straft, en naar de prullenbak verwezen zou moeten worden.

 16. M. Breet schreef:

  Het is niet alleen de regering. Ook de lobby van de energie bedrijven heeft hier een dikke vinger in de pap. Toen wij rond 2005 begonnen met het leveren en plaatsen van zonnepanelen duurde het niet lang voordat NUON ook op zijn site zonnepanelen ging aanbieden. Er was en speciaal telefoonnummer dat je kon bellen. Wij hoorde van klanten die dat geprobeerd hadden dat de mensen op dat callcenter alleen bezig waren de aankoop van zonnepanelen te ontmoedigen. Van meet af aanwaren mensen met zonnepanelen niet milieuvriendelijk, maar regelrechte concurrenten. Die paar idioten moesten worden beteugeld. Toen de panelen goedkoper werden was er geen houden meer aan en kon alleen nog een sterke lobby in de 2e kamer het tij enigzins keren. En met succes, kamerleden en hun aanhang hebben nu eenmaal geen verstand van zaken en laten maar wat graag hun oren hangen naar de grootste mond die veel werk uit handen neemt

 17. Vink schreef:

  Geen slimme meter gewoon mijn oude terugdraaimeter blijven gebruiken

 18. Bonkelaar schreef:

  Ik heb hier nog niet gelezen dat salderen eigenlijk een onterecht gebruik van het elektriciteitsnet betekent. In de zomer als er zon te over is leveren we met geweld, en in de donkere maanden menen we recht te hebben op het tegoed uit de zomer. Dit gebruik van het openbare net als privé accu zal betaald moeten worden als je het eerlijk wilt spelen. Die zomerzon is op een moment van overvloed ook niet veel waard en in de winter wil iedereen aan het openbare net lurken voor niets. Als we dan toch met zijn allen menen dat het zo onterecht is dat we zo weinig krijgen voor onze opgewekte stroom dan moeten we ons niet meer lenen voor het spelletje, en van het net af gaan. De meesten hier trekken een grote broek aan maar als het donker wordt willen ze wel comfortabel terug tappen en die accu is nu eenmaal niet gratis. Niet voor niets worden er nog bijna geen thuisaccu’s toegepast in NL. Ik ben ook gewoon particulier die het liever anders ziet maar ik kan er wel begrip voor opbrengen

  • KH schreef:

   Dat heeft niets te maken met “onterecht gebruik van het energienet”. Het zijn de leverancier en de overheid die opdraaien voor de saldering momenteel. Het energienet is in handen van de netbeheerders. Onbalans op het net door massale teruglevering is niet fijn, maar staat los van salderen (en zal niet veranderen).

 19. Walter schreef:

  Zoals alles waar heer Wiebes bij betrokken is slecht uitpakt zal ook dit ongetwijfeld weer falikant fout gaan. Wat een clown is deze man die overal mee weg komt.
  En ja, elk klein voordeeltje van de burger die durft te investeren wordt de kop ingedrukt.
  Maar dat miljarden subsidie gaat naar bio centrales waar hele bossen voor worden gekapt dat houdt men liever onder de pet.

 20. Jeroen schreef:

  Kom niet aan t geld van de staat want dan zwaait er wat als normale burger!
  Schandalig is het als je het mij vraagt, ik heb de slimme / digitale meter al 3 x geweigerd en zal dat blijven doen. Ik heb zonnepanelen en zie de meerwaarde er niet van in, meter loopt mooi terug!
  Waar ik wel bang voor is dat ze de meters over tijdje gewoon afkeuren en dan heb je geen opties meer. Of energieleveranciers die alleen leveren als je slimme meter hebt (die zijn er al!)
  Mensen stimuleren om hun huis energieneutraal of met met Milieu mee te denken druk je zo wel de kop in! Wiebes zelf zal niet klagen want die heeft geld zat maar gewoon de normale Nederlander kaalplukken….
  Ik denk dat een dwangsom opleggen mooi klinkt maar in de praktijk niet uitvoerbaar is zal toch ergens juridisch moeten zijn vast gelegd. Laat eerst de brief wel op de deurmat vallen en dan wissel ik pas met veel tegenzin. Ohja Enexis blijft herhalen als ik weiger de meter zelf moet betalen! Grote grap natuurlijk jullie willen die meter bij neer hangen? Ik hoef hem niet .

  • KH schreef:

   De overheid bepaalt dat je minstens een digitale meter moet hebben, niet Enexis.

   De leveranciers die je verplichten een slimme meter te hebben rekenen met dagprijzen. Dan moet je een slimme meter, want anders weten ze het verbruik per dag niet.

 21. Wim schreef:

  Iedereen de zonnepanelen uitzetten kijken wat ze dan zeggen klotzakken

  • KH schreef:

   Nou, niet veel. Nederland is niet bij benadering afhankelijk van particuliere zonnepaneelbezitters. Overigens is het “uitzetten” van zonnepanelen niet verstandig, ze kunnen overbelast raken en in de brand vliegen als ze hun stroom niet kwijt kunnen ;).

 22. Ja toch schreef:

  De energiebedrijven moeten bijleggen op stroom van zonnepanelen. Moeten vele miljoenen investeren voor de infrastructuur. Als je geen belasting over je terug geleverde stroom wilt betalen moet je het opslaan of zelf verbruiken bijvoorbeeld met het laden van je elektrische auto of hybride auto.

 23. Ja toch schreef:

  De energiebedrijven moeten bijleggen op stroom van zonnepanelen. Moeten vele miljoenen investeren voor de infrastructuur. Als je geen belasting over je terug geleverde stroom wilt betalen moet je het opslaan of zelf verbruiken bijvoorbeeld met het laden van je elektrische auto of hybride auto.

 24. F J schreef:

  Nooit meer zonnepanelen qua Kwh-en installeren dan wat je zelf verbruikt. En tot het moet houd ik mooi mijn terugdraai-meter.

 25. JJ schreef:

  Ze wilden toch graag dat iedereen zonnepanelen ging installeren maar ze hadden al gauw in de gaten dat de terugdraai meters eruit moesten anders zou dat de staat teveel inkomsten mislopen ik heb de slimme meter al vanaf 2013 omdat men toen vertelde dat dat moest, maar als ik het toen geweten had dat het niet verplicht was had ik het nooit gedaan.

  • KH schreef:

   Dat is onjuist: momenteel wordt al je teruglevering gesaldeerd, ook als je een slimme meter hebt. Vanaf 2023 gaat dat veranderen, maar vandaar de verplichting om de terugdraaiende ferrarismeter te laten vervangen.

 26. Ben schreef:

  Het slimste is een zonneboiler aanschaffen met een elektrisch element, zodra je terug gaat voeden dit vat opwarmen. Dan kan je in ieder geval lekker gratis douchen

 27. Ronnie schreef:

  Als het zover komt de zonnepanelen eraf halen. Bij mij liggen ze nu al vrij lang dus zijn betaald.

 28. Henri schreef:

  Grote vraagtekens dus. Wat heeft dit voor doel?Is dit om illegale zaken te kunnen bijhouden? Vul het maar in. Wij willen om meerdere redenen, geen energie met dit soort ‘oplossingen’ ,onze verhuurder wil ze verhuren, wij beginnen er niet aan: Geen zonnepanelen, onduidelijkheid alom .

 29. Higgens schreef:

  Kan alleen maar zeggen noord korea praktijken precies het zelfde als energie label dat er doorgedrukt wordt de klant wordt buiten spel gezet dictatuur ten top

 30. KH schreef:

  “Noord-Koreapraktijken”, “dictatuur”? Je snapt wel dat je jezelf zo onsterfelijk belachelijk maakt hè? In Noord Korea was je naar een strafkamp afgevoerd om je daar dood te werken. In een dictatuur was de politie je huis binnengedrongen en hadden ze je afgevoerd naar een politiecel waar je nooit meer was uitgekomen. Je kunt het nog zo vervelend vinden dat je meter vervangen moet worden, maar niemand schiet wat op met van die absurdistische overdrijvingen.

 31. Roeland schreef:

  Rutte en zijn holmaatje WA denken dat we achterlijk zijn. Ons uitmelken en zelf van een dik pensioen genieten. Tot er iemand op de stoep staat en ze het zwijgen oplegt. Alleen zo komen van deze nsb club af

  • KH schreef:

   Oh oh, dit onderwerp trekt ook alle wappies uit de kast. Rutte is nog lang niet met pensioen, en het is niet bepaald “uitmelken” als je iets minder vergoeding voor je teruggeleverde stroom krijgt. Ik vind het als zonnepaneeleigenaar ook geen fijne regeling, maar om nou de premier en de koning(? geen idee wie WA anders is?) de schuld te geven van een plan dat door ambtenaren van het ministerie van economische zaken is uitgedokterd, en ze dan ook nog nazi’s noemen, dat is zo overtrokken, dat je dat uit je toetsenbord krijgt…

 32. Bert schreef:

  Wat ik niet begrijp is dat wanneer je na het jarenlang volledig isoleren van je huis met aanvankelijk een C-label, als laatste actie zonnepanelen laat leggen in de verwachting nu een A-label te krijgen, ik binnen 10 seconden het bericht kreeg nu het B-label te hebben. Wie kan dit verklaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.