Ga naar hoofdinhoud

, ,

Bonarius als eerste klaar voor Gasketelwet

Installatiebedrijf Bonarius heeft zijn bedrijfscertificaat voor de Gasketelwet binnen en is daarmee het allereerste bedrijf dat aantoonbaar aan alle eisen uit de BRL 6000-25 voldoet.

Officieel zijn de bedrijfscertificeringen nog niet van start gegaan, omdat de schema’s BRL 6000-25 van InstallQ en de K25000 van Kiwa nog door de TLOKB, een organisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, moet worden goedgekeurd. Wel zijn de schema’s al – mondeling – door de Raad voor Accreditatie goed bevonden.

Bonarius maakt deel uit van een select clubje installatiebedrijven dat meedraait in een pilot, waarbij alle zes certificerende instellingen maximaal vier installatiebedrijven mogen certificeren. Als de TLOKB de BRL 6000-25 en de K25000 goed heeft gekeurd, wordt het stickertje ‘onder voorbehoud’ van de certificaten afgehaald en zijn de bedrijven officieel gecertificeerd.

Bonarius Academy

Dat Bonarius bij de eerste lichting hoort, is geen toeval, zegt Willem Broekkamp, manager kwaliteit en veiligheid bij Bonarius. “We zijn ons al jaren hierop aan het voorbereiden. En we hoorden bij de eersten van wie alle monteurs zich gekwalificeerd hadden voor het Vakmanschap CO, via onze Bonarius Academy.”

Bonarius heeft ook een voorsprong op veel andere bedrijven, zegt Broekkamp, omdat het bedrijf lid is van de technische commissie voor de BRL 6000-25 van InstallQ. “De lijntjes zijn dus kort.” Voor de audit bij Bonarius bezocht Kiwa negen projecten en werden negen medewerkers beoordeeld. Dit aantal is gerelateerd aan de grootte van het bedrijf. Bij kleinere bedrijven worden minder projecten beoordeeld.

Registreren, registreren

Volgens Broekkamp is certificering niet eens zo heel moeilijk. “We zijn al gecertificeerd voor de BRL 6000-16, voor het onderhoud aan gasketels. Het verschil met de BRL 6000-25 is niet zo heel groot en zit hem vooral in de registratie, en de opleverformulieren voor de klant. Ook moet de monteur meer aandacht hebben voor koolmonoxide in de omgevingsruimte en voor de rookgasafvoer.”

Ongeveer tegelijk met Bonarius was er ook nog de certificering van een tweede installatiebedrijf: eenmanszaak MC Totaal Service uit Lelystad certificeerde zich voor de Gasketelwet met hulp van advies en het kwaliteitshandboek van het bedrijf CO certificatie van ondernemer Erik Hafkamp. Voor Kiwa zijn deze eerste twee certificeringen de opmaat naar meer. Vanaf ongeveer eind mei verwacht het bedrijf de eerste reguliere offertes uit te kunnen gaan schrijven. Op 1 april 2022 moeten alle installatiebedrijven gecertificeerd zijn.

6 reacties op “Bonarius als eerste klaar voor Gasketelwet

  • Richard

    Dat Bonarius bij de eerste lichting hoort, is geen toeval, zegt Willem Broekkamp, manager kwaliteit en veiligheid bij Bonarius immers keurt de slager zijn eigen vlees dus als dat niet goed kan gaan weet ik het ook niet meer
    Dit is uiteraard ook bij de andere van de pilot
    Alle examens gedaan en uiteraard gehaald, waarom? het is naar mijn mening een wassen neus en weer een zoveelste geval elkaar aan de gang houden, zolang je de cv ketels op de hoek van de straat kan halen en onderhoud niet verplicht is voor een bewoner is het gedoemd te gaan ….. vul dit zelf maar in

  • Mark

    Klopt, het is een speeltje geworden van de grote bedrijven met een Techniek Nederland om de markt af te schermen. Niet om te verbeteren en veilig te maken. Immers daar is een simpelere manier voor.

  • Ruud

    Je kan je leven altijd verbeteren, een ieder verdient een tweede kans, maar vergeet niet dat service het BELANGRIJKSTE is.
    Bij Bonarius was dit ver te zoeken in het verleden 1993 – 2014, maar kwamen daar ongelofelijk steeds weer goed mee weg.
    Bonarius als eerste klaar voor Gasketelwet en dan de kreet Bonarius Academy.

  • Charlie

    Wij van WC eend adviseren WC eend

  • john

    Ik zou zeggen doe nog maar eens een steekproef en kijk dan wat er uitkomt bij al die jongens die dicht bij het vuur zitten! Kan je nu op voorhand al vertellen dat het er geen ene flikker beter van geworden is.
    Voor de certificatie ja dan worden alle karweien op en top uitgevoerd maar na het behalen van het papiertje zakt alles weer terug naar het oude.

    Want bij deze jongens is het net zoals bij Gillis massa is kassa! en zolang ze daar niet van af stappen verandert er geen RUK!

    Maar da heb ik hier al zo vaak gezegd we hebben er weer een papieren veiligheid bij!

    1. Henk

      Ik heb gehoord dat Kiwa een app aan het ontwikkelen is waarmee Kiwa onaangekondigd steekproeven kan uitvoeren. Hier mee willen ze voorkomen dat een bedrijf zich kan voorbereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant