fbpx
Nieuws
Bonus-malusregeling voor energieprestatie

Bouwpartijen bij de nieuwbouw van NBD Biblion in Zoetermeer krijgen een bonus wanneer de duurzame energieprestaties gehaald worden.

 

 

Dit betekent ook dat de verantwoordelijke bouwers een malus (boete, red.) krijgen wanneer de afgesproken energieprestaties niet gehaald worden. Een bijzondere prestatieborging, vertelt Remco Bijma van adviseur DWA. “De realisatie van de installaties is aanbesteed inclusief het prestatiegericht onderhoud voor tien jaar. Zo werd de aannemer gestimuleerd om op een andere manier te kijken naar de keuze voor materialen en fabricaten zodat een optimum ontstaat van betrouwbaarheid, energieverbruik en expolitatiekosten.” In het prestatieonderhoudscontract zijn de eisen door middel van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) gedefinieerd. Overtreft de aannemer de KPI’s, dan volgt een bonus; bij het niet behalen, geldt een malus. Bewaking van de KPI’s gebeurt met het programma Monavisa dat deze 24/7 monitort.

 

Wko met warmtepompen 

Het nieuwe pand van NBD Biblion op bedrijventerrein Oosterheem in Zoetermeer is afgelopen vrijdag 27 juni officieel geopend door burgemeester Aptroot van Zoetermeer. De huisvesting is uiterst flexibel en energiezuinig. Het energieconcept voor het gebouw is zeer duurzaam door het toepassen van meerdere energiebesparende technieken. Er wordt gebruikgemaakt van warmtepompen in combinatie met warmte- en koudeopslag in de bodem (wko). Hieraan gekoppeld is het parkeerdak met hellingbaan, dat in de winter wordt verwarmd vanuit de wko-installatie en zo sneeuwvrij wordt gemaakt. Vooruitstrevend is het gebruik van ledverlichting. Overal in het gebouw is deze toegepast, ook in de techniekruimten en andere secundaire ruimten.

 

Nieuwbouw 

NBD Biblion, dienstverlener voor bibliotheken en mediatheken, was sinds 1982 gevestigd in Leidschendam. Omdat dit pand niet meer voldeed aan de veranderende eisen, is gekozen voor nieuwe huisvesting. De locatie bestaat uit 14.000 m2 bruto vloeroppervlak: 9.300 m2 productieruimte en 4.700 m2 kantoorruimte. LIAG architecten en bouwadviseurs tekende voor het ontwerp van dit kleurrijke gebouw, dat een moderne en tijdloze uitstraling heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.