fbpx
Nieuws
Bouw zucht nog onder fysieke belasting

De fysieke belasting die medewerkers in de bouw ervaren, is nog steeds onverminderd hoog.

 

 

Dat blijkt uit het Bedrijfstakverslag 2014 van Arbouw. Het verslag is gebaseerd op onderzoek onder 26.400 werknemers uit de bouw-, infra- en afbouwsector in 2013.

 

Bouwplaatsmedewerkers beoordelen hun werk in toenemende mate als lichamelijk inspannend. Dit kan diverse oorzaken hebben: arbovriendelijke hulpmiddelen verlichten het werk weliswaar, maar kunnen wel het werktempo opvoeren. Daarnaast werken er steeds meer ouderen in de bouw en is de bewustwording van risico’s de laatste jaren veel groter geworden. Mogelijk wordt daardoor het werk sneller beoordeeld als zwaar. Vooral kleine bedrijven hebben nog een inhaalslag te maken als het gaat om zware werkzaamheden.

 

Verrassende cijfers

Arbouwdirecteur Jan Waning is verrast door de cijfers. Volgens hem staat dit in schril contrast met het toegenomen aantal arbovriendelijke hulpmiddelen. Er komen meer opvallende resultaten uit het rapport. Zo zijn er veel klachten over lawaai, tocht, stof en kou, terwijl er meestal wel persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Het gebruik hiervan laat echter vaak te wensen over. Positief is dat het aantal gehoorproblemen wel met een derde is afgenomen. Arbouw onderzocht ook de levensstijl van bouwplaatsmedewerkers en daarover is goed nieuws: het aantal rokers en zware drinkers nam de afgelopen jaren flink af.

 

Download hier het hele rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.