fbpx
Nieuws

Bouwbedrijven melden personeelstekort

Bijna vier op de tien bouwbedrijven (39 procent) heeft personeelstekort. Voor het eerst sinds 2008 hebben ondernemers in de bouw het vaakst van alle sectoren te maken met een tekort aan arbeidskrachten. Dit melden het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN).

Aan het begin van het derde kwartaal werd 25 procent van de bedrijven in het niet-financiële bedrijfsleven belemmerd bij het uitoefenen van bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Het aantal bedrijven dat hiervan melding maakt, is in de afgelopen periode fors gegroeid. Begin 2016 werd een tekort aan arbeidskrachten nog slechts door minder dan 5 procent van de bedrijven genoemd als belemmerende factor. Sindsdien is het aantal bedrijven met personeelstekort onafgebroken gegroeid tot ruim 25 procent in het derde kwartaal van dit jaar.

Bouwactiviteiten belemmerd

De bouw steekt er bovenuit. Volgens 39 procent van de ondernemers in die sector worden de bouwactiviteiten belemmerd door personeelstekort. In het tweede kwartaal maakte 19 procent van de bouwbedrijven hiervan melding. Ook in de zakelijke dienstverlening en de sector vervoer en opslag is het tekort aan arbeidskrachten relatief groot.

Ondernemersvertrouwen

Het vertrouwen van de ondernemers in de bouwsector is aan het begin van het derde kwartaal uitgekomen op 32,5 en is daarmee ook hoger dan gemiddeld (15). Een kwartaal eerder lag de stemmingsindicator met 27,1 enkele punten lager.

2 reacties op “Bouwbedrijven melden personeelstekort

  1. Jos schreef:

    Het personeelstekort in de bouw heeft de Nederlandse bevolking puur te danken aan de houding van de Nederlandse politiek de laatste decennia. Den Haag heeft ingezet om hbo -opleidingen en middelbare technische opleidingen en lagere opleidingen werden achtergesteld.Er was een hype ontstaan , ga niet met je handen werken , maar doorstuderen , want dan heb je meer kans op een topbaan met hoger salaris . We gaan nog jaren meemaken dat loodgieters en electriciens ,installateurs , metselaars , stucadoors , timmerlieden etc…, topsalarissen gaan verdienen. De rollen zullen komende jaren worden omgedraaid . Hoger opgeleiden zullen meer moeten gaan betalen voor vakmensen , en wachtlijsten van weken/maanden zullen ontstaan. Vakmensen worden zeer schaars . Energietransitie zal niet op tijd worden gehaald , vanwege te weinig vakmensen die de kennis van duurzame energie hebben en werkzaamheden kunnen uitvoeren .Oplossing: Er zullen nieuwe technieken voor verduurzaming ontwikkeld moeten worden, zodat men minder vakmensen sneller kan verduurzamen. B.v. C.v. Ketel op waterstofgas, veel voordeliger dan een dure warmtepompinstallatie .

  2. MarkS90 schreef:

    Niet helemaal mee eens Jos. In de regio Amersfoort waar ik gewerkt heb was een aannemer die iedereen eruit zette en vervolgens weer in dienst nam als ZZP-er. Want die hoefde hij minder te betalen en bij ziekte had hij geen rompslomp en kosten.
    Die ZZP-er van toen heeft waarschijnlijk goed en/of genoeg werk en gaat niet meer voor een baas werken. Er lijkt mij meer aan de hand te zijn dan alleen opleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.