
De metamorfose van klassieke ‘Intervamflat’ tot nul-op-de-meter-woningen in Utrecht, geeft belangrijke inzichten in de kansen en knelpunten van grootschalige renovatie van gestapelde bouw. Het experiment dat woningcorporatie Mitros uitvoerde in de Utrechtse wijk Overvecht, wordt technisch gefileerd in een bouwwebinar. Hoe presteert de Flat met Toekomst?
In 2016 werden acht woningen in de Utrechtse wijk Overvecht omgebouwd tot nul-op-de-meter woningen. Een experiment van woningcorporatie Mitros dat grote gevolgen kan hebben, want er staan tienduizenden vergelijkbare na-oorlogse flats in Nederland. Het project wordt dan ook door veel potentiële opdrachtgevers en uitvoerende partijen met argus-ogen bekeken.
Veel uitdagingen
Het afdoende isoleren en luchtdicht maken van de acht woningen in dit experiment was een uitdaging, evenals het vervangen van de installatie. Vier van de woningen hebben een lucht-water-warmtepomp van AWB/Vaillant, vier andere een aardwarmtepomp, ook van AWB/Vaillant.
Eerste resultaten
Inmiddels zijn we een winter verder. Hoe presteert de Flat met Toekomst? Wat zijn de leerpunten, zowel bouwkundig als installatietechnisch? Worden de besparingen gehaald? Is de pilot op te schalen? Deze vragen komen aan bod in het webinar ‘Flat met Toekomst’ op dinsdag 3 oktober van 12.30 tot 13.30 uur. Spreker zijn John Bouwman van Nieman Raadgevende Ingenieurs, Aart Verkaik, van VIOS Bouwgroep en Mark van de Ree -van Vaillant.
Deelname aan het webinar is gratis. Inschrijven kan hier.
xx
[…] andere Utrechtse woningcoporporatie, Mitros, heeft ook ervaringen met warmtepompen en pv-panelen bij flats. Maar die flats hebben maar vier verdiepingen, terwijl het in dit project gaat om een […]