fbpx
Nieuws

Branche vreest falen Gasketelwet

Techniek Nederland, de branchevereniging voor installatiebedrijven, vreest dat de Gasketelwet niet zal slagen als gemeenten de handhaving niet op zich willen nemen.

“Wij hebben begrepen dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geen rol ziet voor gemeenten bij de handhaving”, zegt voorzitter Doekle Terpstra. “Wij vinden echter dat handhaving onmisbaar is om de regeling tot een succes te maken.”

Handhaving ondoenlijk

De VNG liet vorige week aan Installatie.nl weten dat de handhaving voor gemeenten onuitvoerbaar is. “Wij zien hier geen rol voor ons. Deze wet is ondoenlijk. Moeten boa’s – gemeentelijke handhavers – echt bij huiseigenaren aan gaan bellen om te controleren? Het is zeer onwaarschijnlijk dat gemeenten hiertoe overgaan”, aldus de VNG.

Dat standpunt verontrust Techniek Nederland, zegt Terpstra: “Zonder handhaving zal een aantal cv-bedrijven geneigd zijn om zich niet te certificeren, waardoor de regeling niet het gewenste effect op de veiligheid heeft.” De Gasketelwet treedt in werking op 1 juli van dit jaar, maar er is een overgangstermijn van anderhalf jaar, wat betekent dat installateurs die in gebreke blijven pas na 1 januari 2022 daadwerkelijk aangepakt zullen worden.

CO-concentraties

De nieuwe wet is zo goed als rond, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde nog advies vanuit de markt over een paar punten. Eén van die punten is de hoogte van de koolmonoxideconcentraties. Het ministerie stelt voor dat monteurs bij een gemeten waarde van 20 ppm of hoger een melding maken bij het bevoegd gezag van een ‘(bijna-)ongeval’. Kiwa, Techniek Nederland en Expertisecentrum Regelgeving Bouw vinden dit te streng en willen dat de Gasketelwet aansluit bij de NEN 8025, die een waarde van 25 ppm hanteert.

Verschillende partijen uiten ook kritiek op het voorstel van het ministerie dat een monteur die een CO-waarde meet tussen de 0 ppm en 5 ppm dit aan de bewoner meldt. “Een meetwaarde van meer dan 0 ppm koolmonoxide in verblijfsruimtes of de stookruimte, wordt niet altijd veroorzaakt door de gasverbrandingsinstallatie waar de regeling bouwbesluit betrekking op heeft”, stelt Kiwa. Ook het roken van een sigaret of wegverkeer buiten kan de oorzaak zijn. Daarom, zegt Kiwa: “Geen bezwaar onder de 5 ppm en een ernstig bezwaar boven de 25 ppm.”

Koolmonoxidemelder

Een laatste opmerkelijk punt in de Gasketelwet betreft de koolmonoxidemelder. Die wordt niet verplicht gesteld, maar áls hij er hangt, moet een monteur daar wél verplicht over adviseren. Dat is een beetje vreemd, stelt het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). En verder, zegt het ATR, “maakt het voorstel niet duidelijk wat de gevolgen zijn als de melder volgens de monteur niet voldoet.”

18 reacties op “Branche vreest falen Gasketelwet

  1. Maarten schreef:

    Zo moeilijk is het niet waarom zo moeilijk doen.
    Koophuizen via verzekering en hypotheek huurwoningen via verhuurder. Zaak niet op orde domino effect tot verantwoordelijk bedrijf

  2. MarkS90 schreef:

    20 ppm CO meten? In de ruimte waar de ketel hangt of in de rookgasafvoer?

  3. Erik schreef:

    De hele gasketelwet gaat al mis op het moment dat er nog steeds ketels rechtstreeks aan particulieren verkocht mogen worden. Er is altijd wel een handige buurman die wel even de ketel aansluit. Buiten de controle zal dit het grootste pijn punt zijn

  4. postmes schreef:

    Ik vind het altijd wel vreemd dat er gewezen wordt naar de particulier die het allemaal verkeerd doet.
    Maar wat me altijd weer opvalt is dat alle meldingen waar de installaties fout zijn geïnstalleerd die ik zie langskomen (correct me if I am wrong) installatiebedrijven betreft (of bedrijven die zeggen installatiebedrijven te zijn) waar het fout is gegaan.
    Dus er schort volgens mij meer aan de controlerende instanties die blijkbaar bedrijven die de fout in zijn gegaan mogen en kunnen aanspreken, boetes geven etc, of dat er geen eenduidigheid is waar deze gevaarlijke situaties en miskleunen gemeld kunnen worden. En hierbij heb ik het dan niet dat er een beugeltje net verkeerd gemonteerd zit maar de echte gevaarlijke situaties

  5. B vd Steeg schreef:

    voorzitter Doekle Terpstra, bedrijven moet goed leveren, installeren en onderhouden. Daar schort het nodige aan. Wel erg veel eigen belang.
    Controleren mag een ander dan doen. We hebben al genoeg controleurs in Nederland.

  6. john schreef:

    Dit blijk maar weer eens dat ook deze hele regeling kant nog wal raakt.
    We roepen tegen de installateurs dit moet je hebben en dit word de regeling.
    1. Er is nog steeds geen definitief besluit genomen dus nog steeds niet geldig.
    2. Als je zolang ergens over ligt te bakelije en je hebt nog niet eens alle partijen gevraagd of ze de benodigde capaciteit hebben of aankunnen, sorry hoor DAS DUS GEWOON LOMP.
    3. heb hier reeds meer over geschreven en word er niet goed van de voorzitter voorziet, had je werk beter gedaan slapert. Maar dit is iedere keer het zelfde liedje.
    4. maak de ketel in de vrije markt € 500.00 duurder en vraag aan iedere ketelfabrikant of zij na insturen van de garantiekaart de ketel willen inspecteren (overleg dit wel eerst met alle ketel fabrikanten) en geef deze de macht om de ketel af te sluiten als blijkt dat deze foutief (onveilig is aangesloten).
    op deze manier breek je dus de vrij markt internet verkoop af is slechts een idee he.
    Er zijn tal van andere mogelijkheden om dit juist en goed te regelen, kijk ff naar het verleden of naar onze zuiderbuur maar ne wij Techniek Nederland gaan het wiel opnieuw uitvinden.
    Nou dat is te zien heren een vierkant wiel doet het niet zo goed he, vergaderen lullen en kwijlen in den haag. Kom nou eens met iets concreets en zorg dat alle kantjes er af zijn voor je het wiel laat rollen dit werk namelijk een stuk makkelijker dan word het rond.

  7. Theo schreef:

    Ik heb dit een tijdje aangezien, maar begrijp dat het op deze manier nooit iets zal worden.
    Je kunt van een gemeente niet verwachten dat zij Boa’s de cv ketels laten controleren.
    Daar zijn ze niet voor opgeleid, hiervoor heb je jaren studie en ervaring nodig.
    Het zou beter zijn dat de fabrikanten alleen nog maar aan de groothandels leveren, en de groothandel alleen nog maar aan een erkende ( gecertificeerde) installateur.
    Of nog beter, de fabrikant direct aan de erkende installateur.
    Als de installateur de ketel plaatst kan in een database het serienr woonplaats en adres worden geregistreerd. Hier zal dan elke fabrikant aan mee moeten werken. Vanuit de brancheorganisatie zou dan een gecertificeerde controleur met de nodige ervaring steekproeven kunnen uitvoeren. De controleur moet uit een pot betaald worden waar elke erkende installateur geld in stopt d.m.v. een hogere verkoopprijs van de cv ketel. Na drie afkeuringen mag de installateur b.v. 3 maanden geen ketel meer plaatsen en moet een opfriscursus volgen.
    Zo voorkom je dat er geen cv ketels meer de vrije markt opgaan, en worden ketels door vakbekwame monteurs veilig geïnstalleerd. En kunnen we voor een normale prijs het werk uitvoeren.

  8. Charlie schreef:

    Ik heb als Eigenaar van bedrijf met personeel eerst de CV OK of was het OK CV gedaan
    wat bleek weggegooid geld.
    Moet ik dat nu weer gaan doen dit kost alleen nog meer geld.
    PS bij wie kan ik mijn geld terug halen voor het vorige debacle.

    • Marco schreef:

      Ik snap het probleem niet.
      Garantiekaarten naar fabriek sturen met certificering installateur. Anders vervalt de garantie. Onderhoud / service melden bij fabrikant met certificering anders vervalt de garantie. Zo kan je een dossier opbouwen en Blijft het overzichtelijk. Daarna kan er melding gemaakt worden bij gemeente als er iets niet klopt. En kan de gemeente gecontroleerd en doelmatig stappen ondernemen.

  9. Nico Jansen schreef:

    Zit tegen het pensioen aan 45jaar gewerkt als gastechnisch bedrijf als ik nu ga certificeren zou dat voor 1jaar zijn en tegen mijn klanten zeggen dat ik geen onderhoud meer kan doen als ik bij groothandel kom en zie dat bouwbedrijven ook cv ketels kopen en aansluit en dan denk ik hoe kan dat ik ga mij voor 1jaar niet certificeren

  10. J.W. Twisk schreef:

    Waarom niet de erkennings regelingen weer invoeren deze zijn ook beter te controleren
    en ook de grote onderhouds bedrijven een goed controleren
    Duitsland heeft het ook vrij gegeven maar nu weer ingevoerd

  11. Geert Suelmann schreef:

    Zit net als dhr. Nico Jansen tegen pensioen aan ook 45 jaar in dit vak gewerkt. Alle diploma’s en erkenningen destijds gehaald en later mocht iedereen installeren hoefde niemand meer gediplomeerd te zijn. Er nu begint het weer.
    Ze bekijken het maar.

    • D.Brinkman schreef:

      Dit heb ik dus ook , nu zou ik gepensioneede met oude papieren op cursus moeten om mijn eigen ketel te doen .
      Gekkenwerk.

  12. Marcel schreef:

    Leven we toch in een bananen republiek.

  13. Herman schreef:

    Ook 35 jaar in het vak en moet nog een paar jaar. Ik ga ook niets meer uitpakken qua certificering……

  14. jos schreef:

    We zijn in Nederland qua certificering en vakdiploma,s helemaal de weg kwijt .Oplossing de ouderwetse keurmeesters van de energiebedrijven weer terug , melding maken als werkzaamheden klaar zijn , inspectie , bij grove fouten boete en herkeuring aanvragen tegen tarief .
    . Degenen die geen certificering hebben , kunnen hun werkzaamheden eerst laten keuren door gecertificeerde installatiebedrijven tegen uurtarief , die vervolgens de keuring aanvragen bij het energiebedrijf met zoals het vroeger was de keuringsaanvraagkaart of mail in de huidige tijd.Keurmeesters voor Gas, Water Electra uitgebreid met C.V./warmtepomp en Zonne-energie installaties moeten naar mijn mening zeker weer terugkomen in de maatschappij ten behoeve van Veilige installaties .Door keuringen hou je de branche scherp , knoeiers in de installatiebranche komen zo snel in beeld en zullen snel uit zicht verdwijnen .Het grote probleem er zijn sinds 1997 te veel klusbedrijven zonder vakdiploma,s in Nederland .Vakdiploma,s en certificering kun je vaak alleen terugvinden bij erkende installateurs .Helaas zijn deze installateurs er steeds minder omdat deze generatie veelal gaat stoppen in de komende jaren (zoals velen hier nu al aangeven ), zodat er steeds minder mensen met vakdiploma,s en certificering aan installaties sleutelen en storingen oplossen .Techniek Nederland , moet nu juist achterhalen , wie er gaat stoppen komende jaren als erkend gecertificeerd installateurs met vakdiploma,s .Deze generatie moet je vragen , mensen op te leiden die komende jaren d.m.v. cursussen en examens gecertificeerd installateur kunnen gaan worden .

  15. onzin wet schreef:

    oei oei wat een onzin Nederland moet toch zo genaamd VAN het gas dan is het best vreemd die wet

  16. Ron schreef:

    Sinds kort zzp-er met ruim 30 jaar ervaring in service en onderhoud. € 600,00 uitgeven voor iets wat wéér niet werkt?? Het was ooit goed, verantwoording bij de energiebedrijven. Dit moest zo nodig anders, verantwoording bij de installatie bedrijven. Maar dit ging de regering nog niet ver genoeg… iedereen heeft zijn eigen verantwoording. Toen werd het echt en zooitje.
    Maar…….. waar kan ik m’n geld terughalen als het weer een grote flop wordt???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.