
Nu Nederland er financieel beter voor staat, zou de regering fors moeten investeren in de energietransitie. Dit vindt installateurskoepel Uneto-VNI. Voorzitter Titia Siertsema ziet veel mooie plannen, maar te weinig daadkracht en investeringen. ‘We kunnen honderdduizenden woningen en gebouwen energieneutraal maken. Waarom zet het kabinet daar niet zwaar op in?’
Sneller en effectiever
De verduurzaming kan en moet sneller, vindt Siertsema. “Met eenvoudige maatregelen kan de overheid verduurzaming financieel aantrekkelijker maken en de omslag naar een energieneutrale gebouwde omgeving realiseren.” Volgens Siertsema schuift het kabinet de problemen keer op keer voor zich uit. De installateursvereniging mist bijvoorbeeld een korting op de verhuurdersheffing voor corporaties die investeren in verduurzaming, en extra stimuleringsmaatregelen voor huiseigenaren die energiebesparend renoveren. Verder erkent het kabinet de noodzaak dat ouderen langer thuis moeten wonen, maar vergeet Den Haag concrete maatregelen om dit te stimuleren, aldus Uneto-VNI.
Salderen en erkenning
Ook is er nog onduidelijkheid over voortzetting van de salderingsregeling na 2020. Zoals het er nu voorstaat verdwijnt het voordeeltje van de teruggeleverde zonnestroom. Het kamerdebat hierover wordt dit najaar gevoerd, net als de behandeling van het rapport over de koolmonoxide-problematiek en de hieruit getrokken aanbevelingen. De uitkomst hiervan bepaalt of er een verplichte erkenningsregeling komt voor installatiebedrijven die aan gasinstallaties werken.
EIA en regenval
Uneto-VNI is blij met de verruiming van de Energie Investerings Aftrek (EIA) en het Deltaplan Ruimtelijke Adaptie; in dit plan, dat volgend jaar gemaakt moet worden, gaat het kabinet maatregelen nemen om extreme regenval op te vangen. Dit betekent dat er volop geïnvesteerd zal worden in afwateringssystemen en rioleringen. Ook de aandacht voor innovatie, digitalisering en cyber security zorgt voor tevredenheid bij de vereniging.