
Uneto-VNI maakt zich zorgen over de hervormingen die staatssecretaris Dekker van Onderwijs voor ogen heeft met het vmbo. Volgens de brancheorganisatie hebben de techniekopleidingen op het vmbo jaarlijks 10 tot 15% minder te besteden als de plannen doorgaan. De voorgenomen maatregelen, die vanaf komend schooljaar in moeten gaan, vormen volgens Uneto-VNI een serieuze bedreiging voor het vak techniek op het vmbo.
‘Funest voor installatiebranche’
De ondernemersorganisatie wijst de Tweede Kamercommissie voor Onderwijs erop dat technisch praktijkonderwijs volgens hen niet mogelijk is zonder goede faciliteiten en pleit ervoor daarmee rekening te houden in de bekostiging. “Sluiting van techniekopleidingen zou funest zijn voor de installatiebranche”, stelt Uneto-VNI in een verklaring.
Bredere opleidingen
Specialistische techniekopleidingen worden op dit moment omgezet in bredere opleidingen, zoals Produceren, Installeren en Energie. Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI: “Er zijn middelen nodig om extra apparatuur en materialen aan te schaffen en te onderhouden. Een werkplaats kost al snel een half miljoen euro. In de bekostiging die de staatssecretaris nu voorstelt, ontbreekt dat geld gewoonweg.”
2.600 nieuwe banen
De vooruitzichten in de installatiebranche zijn uitstekend; de komende jaren is er werk voor minimaal 2.600 nieuwe werknemers. De vraag naar energiezuinige woningen en gebouwen neemt toe en ook het aanpassen van huizen waarin ouderen langer zelfstandig kunnen wonen, levert werk op. Om die kansen te kunnen benutten, zijn veel geschoolde vakmensen nodig.
[…] de branchevereniging voor installateurs vorige week al de noodklok luidde over de plannen van Dekker, reageert Uneto-voorzitter Titia Siertsema nogmaals uiterst kritisch op […]