fbpx
Nieuws

Brandstofcel geschikt bevonden

Brandstofcel geschikt bevonden

Verschillende brandstofcellen die op de markt beschikbaar zijn, zijn geschikt voor aansluiting op het Nederlandse aardgas en huishoudens. Dit blijkt uit recent onderzoek van Kiwa Technology, in opdracht van GasTerra.

 

 

Deze nieuwe techniek zet aardgas om in elektriciteit en warmte met een zeer hoog rendement. Gasterra houdt op dit moment veldtesten op Ameland, en ook in huishoudens wordt de techniek op incidentele schaal toegepast, zo was deze zomer te lezen in Installatie en Sanitair. Nadeel zijn de momenteel nog hoge kosten voor de installatie, waardoor de techniek ongesubidieerd nog geen aantrekkelijk optie is voor de Nederlandse markt. Dit neemt niet weg, dat nog volop gekeken wordt naar technische (door)ontwikkeling.

 

Hoog rendement

“De apparaten die nu zijn getest en gedemonstreerd kunnen met een heel hoog rendement (tot meer dan 60%) elektriciteit produceren. Bovendien kun je de warmte die daarbij vrijkomt, nuttig gebruiken voor bijvoorbeeld verwarming van je huis en tapwater”, legt onderzoeker Edmund Fennema van Kiwa Technology uit. “Ter vergelijking: het rendement van de omzetting van aardgas naar warmte in een elektriciteitscentrale is in Nederland gemiddeld circa 40%. Bovendien wordt de warmte niet altijd goed gebruikt.”

 

Techniek brandstofcel

Samen met zijn collega Heinz Freese onderzocht Fennema of de brandstofcellen die nu op de wereld beschikbaar zijn, betrouwbaar zijn en geschikt voor de Nederlandse aardgassystemen en woningmarkt. De resultaten zijn te lezen in het rapport `Higher Efficiencies for micro CHP using fuel cells’, hieronder te downloaden. Fennema: “Wij hebben door ons onderzoek aangetoond dat deze techniek zeer interessant zou kunnen zijn voor Nederland.”

 

Energiebesparing

Het onderzoek is gesubsidieerd door de Regeling Unieke Kansen Programma (UKR) van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Doel van de regeling was de marktintroductie van technieken te versnellen die bijdragen aan een meer duurzame energiehuishouding. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voerde de regeling uit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.