Ga naar hoofdinhoud

Breeam-NL richtlijn vernieuwd

De Dutch Green Building Council heeft een nieuwe beoordelingsrichtlijn gelanceerd: BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014.

 

 

Deze nieuwe versie van Nederlands meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor nieuwe gebouwen vervangt de versie uit 2011.

De belangrijkste wijzigingen zijn de toevoegingen van logiesfuncties (bijv. een hotel) en bijeenkomstfuncties (bijv. een bedrijfskantine of conferentieruimte) aan BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014. Deze functies kunnen nu met de nieuwe beoordelingsrichtlijn worden beoordeeld. Hiervoor hoeft niet langer een maatwerktraject (Bespoke-traject) te worden doorlopen, zoals in de vorige versie. Tevens benadrukt de titel dat onder deze beoordelingsrichtlijn ook grootschalige renovaties vallen.

 

Flexibiliteit

Verder wordt in de flexibiliteit van een gebouw extra gewaardeerd in de nieuwe versie. Hiervoor is een speciale credit in het leven geroepen: MAT8 – Gebouwflexibiliteit. Met een rekentool kan worden uitgerekend hoe verkavelbaar, aanpasbaar en multifunctioneel een gebouw is.

 

Energie

Daarnaast zijn er verbeteringen in de categorie energie doorgevoerd. De reden hiervoor is dat projecten met een BREEAM-NL Nieuwbouwcertificaat relatief hoog scoren in deze categorie. Een aanzienlijke verbetering van de energieprestatie ten opzichte van het Bouwbesluit blijkt dus al gebruikelijk te zijn. Omdat BREEAM-NL juist een bovengemiddelde prestatie wil waarderen, is de waardering voor energieprestatie (ENE 1 – energie-efficiëntie) aangepast. Ook de waardering van hernieuwbare energiebronnen is in lijn gebracht met de Europese regelgeving.

 

Gebruiksvriendelijk

De nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 is vanaf 8 september te downloaden en te gebruiken. De versie 2011 v1.0 blijft nog tot 8 oktober 2014 beschikbaar voor registraties. Daarna is het alleen nog maar mogelijk om projecten tegen de nieuwe richtlijn te certificeren.

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council: “Het is in alle opzichten een verbetering ten opzichte van de vorige versie van BREEAM-NL Nieuwbouw. Met medewerking van de markt hebben we een vernieuwde richtlijn uitgebracht die eenduidig is en het certificeren met BREEAM-NL gebruiksvriendelijker gemaakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Handig houdertje voor werkschakelaar

Cao-onderhandelingen op scherp

All-in ketelcontract niet langer basis voor warmtetarief

Intergas start met terugname cv-ketels

Bosch komt met warmtepompboiler

‘Mobiliteit raakt installatievak steeds meer’