fbpx
Nieuws

Broekstuk rookgasafvoer vernieuwd

Ubbink heeft het broekstuk bij haar rookgasafvoersysteem Rolux 5G vernieuwd. Minder losse onderdelen, nieuw (herbruikbaar) materiaal en slanker.

De verbetering moet de rookgasafvoer nog beter maken, is het oordeel van Ubbink. Het broekstuk wordt gebruikt om van een parallelle afvoer naar een concentrische dakdoorvoer te gaan. Het nieuwe broekstuk van de Rolux 5G bestaat uit minder losse onderdelen, waardoor ze in onze fabriek sneller in elkaar kunnen worden gezet. Voordeel is dat er geen losse pakkingen meer ingaan, maar dat ze worden aangespoten. Dit verkleint het risico dat de pakking losschiet bij de montage.

Recyclen kunststof

Het hele rookgasafvoersysteem moet bij elke ketelvervanging worden meevervangen. Het nieuwe broekstuk gemaakt is van dezelfde kunststof als de dakdoorvoer van het systeem. Dit levert het voordeel op dat het totale rookgasafvoersysteem op het einde van de levenscyclus makkelijker te recyclen is. Omdat het dezelfde soort kunststof is, hoeven de verschillende onderdelen niet meer apart van elkaar te worden ingezameld. Het kan gezamenlijk vermalen worden, en weer als grondstof worden ingezet. Ubbink heeft als doelstelling om meer gerecycled kunststof toe te passen. Door de nieuwe productiewijze is het onderdeel bovendien slanker geworden.

Concentrisch

Overigens hebben rookgasafvoerfabrikanten, maar ook veel woningbouwverenigingen en installateurs de concentrische rookgasafvoer als voorkeuroplossing. Bij zo’n afvoer is een broekstuk niet nodig. Bij parallelle aansluiting, die nog gewoon veilig en toegestaan zijn, is het broekstuk wel nodig.

Zorgenkindje
De rookgasafvoer blijft nog altijd het meest kritische onderdeel bij een ketelvervanging. De praktijk leert dat veel toestellen een rookgasafvoer hebben die niet of slecht gebeugeld is, waarbij de dakdoorvoer niet is meevervangen, het afschot niet deugt of er materialen met elkaar gemixt worden. Een lekkage aan de rookgasafvoer kan direct voor gevaar zorgen, vooral wanneer een verwarmingsketel koolmonoxide produceert en dit niet goed wordt afgevoerd. De rookgasafvoer is al jarenlang de meest voorkomende inzending bij de rubriek Installatiefouten op Installatie.nl

 

1 reactie op “Broekstuk rookgasafvoer vernieuwd

  1. Marcel schreef:

    Gaat het nu over de materialen mix of de merken mix wat niet mag of beide?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.