
Het is inmiddels een beproefde methode om het buitendeel van een lucht/water-warmtepomp te verwerken in een nieuwbouwplan. Offer er een vierkante meter van de berging in de tuin voor op. Inmiddels zijn honderden nieuwbouwwoningen er in verschillende uitvoeringen mee uitgerust.
Mitsubishi Electric-importeur Alklima liet op de BouwBeurs deze oplossing (foto) zien, die het ontwikkeld heeft voor, en samen met bouwers van de klassieke nieuwbouwbergingen. Een deel van het schuurtje stond op de stand.
Buitenunit: uitdaging
De plek van de buitenunit van een lucht/water-warmtepomp is een heet hangijzer. Zo’n buitendeel verdient niet de schoonheidsprijs aan de gevel, in de tuin of op het dak. Daarnaast is er regelgeving: op de erfgrens met de buren mag het niet meer dan 40 db produceren, en fabrikanten geven duidelijke instructies met betrekking tot de opstelplek. Het dak als opstelplek stuit tegen bezwaren, wanneer het buitendeel niet van binnenuit te servicen is. Dat moet de monteur met een hoogwerker of valbeveiliging het buitendeel inspecteren.
Toch is de lucht/water-techniek in veel nieuwbouwprojecten een populaire maatregel om gasloos te bouwen. Dit leidt ertoe dat er creatieve oplossingen worden verzonnen.
Isolatie en servicen
De bergingoplossing van Alklima werd getoond op de BouwBeurs. Deze schuurtjes moeten volgens Bouwbesluit minimaal 5,20 m2 meten. Ga je er een inpandige technische ruimte aan toevoegen, dan dient de schuur dus ongeveer een vierkante meter groter te worden. Aan de binnenzijde wordt de ‘technische ruimte’ een geïsoleerd compartiment om vochtproblemen in de schuur te voorkomen: er kan eventueel een schot in gemaakt worden om te kunnen servicen. Om een klankkast te voorkomen kan een geluiddempende en thermische isolatieplaat worden toegepast
Luchttechnisch gescheiden
Aan de voorzijde zijn grote roosters geplaatst, die nauwelijks weerstand geven aan de lucht en in elke kleur gespoten kunnen worden. De technische ruimte is luchttechnisch gescheiden: het bovenste rooster zuigt aan, de koude lucht wordt onder uitgeblazen. Hierdoor wordt voorkomen dat het toestel kortsluiting in lucht gaat krijgen. Het plenum wordt geïsoleerd. De opstelplek bevat een afvoer voor condenswater, met een eventueel een verwarmingslint om bevriezing bij vorst te voorkomen.
Inpandige installatie
Het grote voordeel van deze manier van werken is dat de installatie regeltechnisch een inpandige installatie is: de geluidseis voor buitenopstelling is dan niet van toepassing. Daardoor kunnen de buitenunits prima in een brandgang monden. Dit is het pad tussen huizenblokken om via de achterkant de tuinen en/of de schuurtjes te bereiken. In het merendeel van de gevallen zijn deze paden in eigendom van een woningbouwcorporatie of woningeigenaren. Aandachtspunt is wel de maximale leidinglengte koeltechnisch die de fabrikant van de warmtepomp voorschrijft.
Is het dan nu een binnendeel??
Kun je hem /haar/het of wat dan ook, net zo goed in de woonkamer zetten. Geeft ook nog een hoger rendement.
Heel handig z,n schuur , heb je ook geen koelkast meer nodig . Het wordt er koud genoeg
Geweldig!
De oplossing om binnen de regels voor de geluidsoverlast van buitenunits te blijven, is niet om de opstelling stiller te maken. Nee, je zet er een schuur omheen en de overlast kan gewoon doorgaan. En dat wordt als iets positiefs gebracht. Je zal er maar naast wonen……
Er wordt helemaal geen rekening gehouden met mensen die HSP hebben (overgevoeligheid voor geluiden) terwijl de hele wereld wel rekening moet houden met buren als die bijvoorbeeld last hebben van een houtkachel die alleen in de winter brandt, terwijl deze dingen het hele jaar door geluid produceren en voor sommige mensen het buiten zitten tot een kwelling maakt en dus woongenot ontneemt. Al met al worden die milieu zaken er veel te veel doorheen gedrukt
Houtstook in een woonwijk moet sowieso verboden worden.
Stop inderdaad met die overlastgevende houtkachels. WTW-units zuigen die stinklucht aan. De goedwillende burgers doen grote investeringen en de stankoverlast van houtkachels is kennelijk heel normaal! Verbieden!
Ik stook ’s zomers toch echt mijn warmtepomp niet, hoor!
En deze opstelling levert (hoewel ik het inderdaad niet zo diplomatiek vind, die opmerking over “inpandig”) wel degelijk een flinke geluidsreductie op.
Hoi Jos, hoe kom jij dan aan je warm water in de zomer…
ze blijven toch bezig met die herrie pompen het is big bisnis ik kon gewoon verhuizen omdat ik gek werd van de herrie heb nog verhuis subsidie aan gevraagd maar dat bestond niet verder ben ik niet gekomen