fbpx
Nieuws

Cao-onderhandelingen in impasse

Cao-onderhandelingen in impasse

Een akkoord over een nieuwe CAO voor onder meer installatiebedrijven is nog ver weg. De eerste drie gesprekken voor een nieuwe cao Metaal en Techniek hebben tot nu toe nog niets opgeleverd.

 

‘Dit gaat niet goed’

Volgens de vakbonden is een akkoord, ondanks de drie gespreksrondes, nog niet dichterbij. Jacqie van Stigt, cao-onderhandelaar Metaal & Techniek van FNV Metaal: “Er ligt nog steeds geen loonbod. Maar wel de voorstellen van werkgevers om toeslagen af te schaffen, seniorendagen te schrappen en niets extra’s voor jongeren te bieden. Dit gaat niet goed!” De vakbonden hebben ook een aantal cartoons gemaakt (zie afbeelding). Wel vinden de vakbonden het nog te vroeg voor actie; men wacht eerst de vierde onderhandelingsronde af. 

 

FNVmetTechVeerh04‘Nieuwe realiteit’

Volgens brancheorganisatie Uneto-Vni beseffen de vakbonden nog niet dat de werkelijkheid veranderd is: “Vakbonden beseffen niet dat we in een nieuwe economische realiteit terecht zijn gekomen. Ook na de crisis wordt het nooit meer als vroeger”, aldus Uneto-Vni-directeur Erik van Engelen in een weblog op de site van de brancheverening. Volgens Van Engelen stammen een aantal componenten uit de CAO nog uit de jaren ’70. “Tijden zijn veranderd. Werken in onze sector is fysiek minder belastend dankzij nieuwe producten en aanzienlijk betere arbeidsomstandigheden en we werken met z’n allen langer door om onze collectieve voorzieningen in stand te kunnen houden. En onze klanten vragen tegenwoordig om dienstverlening buiten kantooruren en in het weekend.” Volgens de organisatie kan er niet langer vastgehouden worden aan regelingen die uit de tijd zijn en moet er een hele andere cao komen. “Een vakbond die dat niet onderkent, handelt uiteindelijk niet in het belang van haar eigen leden.”

 

Op 3 maart is er een nieuwe onderhandelingsronde gepland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.