fbpx
Nieuws

Cascadesysteem voor asperges

Voor asperges van ‘de koude grond’ breekt het oogstseizoen net aan. Maar voor professionele aspergetelers in Noord-Limburg is de grootste drukte al achter de rug. Zij verwarmen hun aspergebedden zodat ze eerder kunnen oogsten. Teler Custers & van Deuren stookt met een cascade-systeem gebaseerd op 65 kwh gasketels van Vaillant. Het systeem wordt op derde paasdag toegelicht in een webinar.

Jan Bernaert, installateur uit Weert, bouwde het cascadesysteem voor aspergeteler Custers & van Deuren. “Verwarming van aspergebedden wordt al een jaar of twintig gedaan”, weet hij. “Dat gebeurt sinds het moment dat men de bedden hoger is gaan maken, het zijn nu zandruggen van zo’n 40 centimeter hoog. Dat wordt gedaan om het oogsten minder arbeidsintensief te maken, anders is het zeer belastend voor de rug.”

Eerder rijp

Verwarmen van aspergeplanten heeft bovendien als voordeel dat de asperges eerder rijpen en dus eerder geoogst kunnen worden. Drie maanden vóór de natuurlijke oogsttijd, vanaf februari, kunnen de Noord-Limburgse boeren al oogsten. De asperges, van zeer goede kwaliteit, worden voor hoge prijzen verkocht, voor een belangrijk deel aan de Duitse markt, waar de ‘spargel’ zeer geliefd zijn.

Bernaert: “Bij Custers zijn we ooit begonnen met een enorme gasketel die we tweedehands konden overnemen van een legerbasis die werd opgeheven. Dat apparaat woog duizenden kilo’s. Nu schrijft de gemeente voor dat de containers met de ketels elk jaar moeten worden weggehaald. Dat was dus een kostbare en lastige operatie.”

RVS

Daarom bouwde Bernaert dit seizoen een cascadesysteem van zes gasketels van 65 Kwh vermogen per stuk. Hij gebruikte er ketels van Vaillant voor, die nog maar heel kort voor dit doel op de Nederlandse markt zijn gebracht. Bernaert: “Die ketels hebben een roestvaststalen binnenwerk. Dat is essentieel hier. Er moet namelijk wel veel vermogen worden geleverd, maximaal dus zes keer 65 kwh is 390 kwh, maar het water wordt maar tot zo’n 32 graden verwarmd, zodat de aarde rond de planten 19 graden is. Dat betekent dat de ketels niet droogstoken, er blijft steeds vocht aanwezig. We hebben het wel eens met ketels met aluminium binnenwerk geëxpirimenteerd, maar die waren binnen twee jaar helemaal kapot. Het aluminium offert zich op op plaatsen waar het raakt aan ander metaal.”

Bernaert, een zeer ervaren installateur, monteerde de ketels helemaal zelf in cascade-opstelling. Inmiddels brengt Vaillant een bijna ‘plug-and-play’ cascadeopstelling, waarbij zoveel mogelijk voorbereid is voor montage. Op 18 april (‘derde paasdag’) om 12:30 wordt een webinar georganiseerd over dit nieuwe cascade-systeem van Vaillant. Behalve Bernaert zal daar ook Ronald Mazurel spreken over diverse aspecten van het systeem. Er is dan ook een video te zien van het bijzondere project in de aspergevelden rond Weert.

Het webinar is vooral voor installateurs interessant. Het is gratis te volgen vanachter de eigen computer. Aanmelden kan hier.

3 reacties op “Cascadesysteem voor asperges

 1. frank schreef:

  als we dit nog duurzaam gaan noemen? dan begrijp ik het niet meer

 2. joop schreef:

  lekker goed voor de luchtkwaliteit in de omgeving. En dat voor een stukje grond van 10 bij 10. En dat 24 uur per dag. Maar ja , de wereld is toch al naar de klote he.

 3. Henk Faber schreef:

  eerdere reactie t.a.v. milieu en energie spreken voor zich; komt nog bovenop dat wat zich als technisch installatieblad afficheert uiterst onzorgvuldig met het SI omgaat!
  Kwh, waar ongetwijfeld kW wordt bedoeld; slordig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.