fbpx
Nieuws
Celstraf geëist tegen 'installateurs'

Twee mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor een koolmonoxidevergiftiging in Zeewolde, hebben vandaag anderhalf jaar cel en een beroepsverbod tegen zich horen eisen.

 

Dit meldt Omroep Gelderland. In januari vorig jaar kwamen een vader en zoon in vakantiepark Flevo Natuur om het leven bij een koolmonoxidevergiftiging door een ondeugdelijke cv-ketel. De openbaar aanklager besloot degenen die de ketel hebben aangesloten te vervolgen. Volgens het Openbaar Ministerie hadden de monteurs zo ongeveer alles verkeerd gedaan wat ze verkeerd konden doen. De mannen erkenden op de rechtzitting dat ze niet gediplomeerd waren, en ook geen erkend installateurs.

 

Volgens de aanklager hadden de verdachten de ketel verkeerd gemonteerd, waardoor de ketel onder meer werd overbelast en veel rookgassen konden vrijkomen. De handleidingen werden niet gehanteerd en de rookgasmeters,  om de hoeveelheid koolstofmonoxide en koolstofdioxide te meten, waren sterk verouderd, zo meldt De Stentor.

 

Vervolgen

Het is niet voor het eerst dat installateurs vervolgd worden voor het veroorzaken van koolmonoxidevergiftiging met dodelijke afloop. Begin vorig jaar moesten twee bedrijven zich verantwoorden voor de dood van twee mensen in Meppel

 

Lobby

Vanuit de installatiebranche is jarenlang tevergeefs gelobbyd voor een verplichting tot onderhoud en installatie van cv-ketels door gediplomeerde bedrijven. Op de komende VSK wordt wel een vrijwillige certificering geïntroduceerd, waarbij een vrijblijvende borging ontstaat voor een energiezuinige en veilige aansluiting. 

 

Meer hierover in vakblad Installatie en Sanitair.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.