fbpx
Nieuws

Centrale stofzuiger met warmteterugwinning

Centrale stofzuiger met warmteterugwinning

Het centrale stofzuigsysteem is een installatiemarkt die veel bedrijven nog weinig benutten.

 

 

Tot die conclusie komen leveranciers van dergelijke systemen in vakblad Installatie en Sanitair, dat een overzicht publiceert van systemen op de Nederlandse markt. Een centraal stofzuigsysteem bestaat voornamelijk uit vacuümleidingen naar een centraal opgestelde stofzuigunit; een installatie die met name in nieuwbouw weinig voeten in de aarde heeft. Leidingwerk kan veelal worden meegenomen met wandcontactdozen en standleidingen. Ondanks de relatief geringe kosten vergeten installatiebedrijven dergelijke installaties aan de particulier te verkopen, is de opvatting. “De gedachte is dat het alleen voor rijke villabewoners is weggelegd.”

 

Terugwinnen

Fabrikant Snoek koppelt in samenwerking met Brink Climate Systems het afzuigsysteem aan een warmteterugwin-unit. Hierbij wordt door middel van een wisselaar de warmte uit de afgezogen lucht, overgedragen aan de ingebrachte verse lucht. In een woning met gebalanceerde ventilatie, of een passiefhuis-woning, is het belangrijk dat er evenveel lucht de woning binnenkomt als dat er uit gaat. Zodra de vervuilde lucht uit de stofzuiger naar buiten wordt geblazen, zou er anders onderdruk ontstaan, en kostbare energie verloren gaan. 

 

Lees de reportage in Installatie en Sanitair. Klik hier voor een voordelig abonnement of een gratis proefnummer

1 reactie op “Centrale stofzuiger met warmteterugwinning

  1. H Kroezen schreef:

    Geachte heer / mevrouw,
    Ik ben op zoek naar een centralestofzuiger filter van het merk Helex, ik weet dat de firma niet meer bestaat. De filter is 30 cm hoog, diameter 22cm met een opening van 8cm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.