fbpx
Nieuws

Centrale warmtepomp met meerdere boilers

1

Itho Daalderop heeft samen met Klimaatgarant een concept ontwikkeld voor hoogbouw – Multiboiler genoemd – met een centrale warmtepomp en meerdere individuele boilers. Door de warmtepomp op de CVZ-meter aan te sluiten, kan geprofiteerd worden van een laag kWh-tarief en dus een lagere elektriciteitsrekening.

Itho Daalderop presenteerde het concept eind vorig jaar en won er in december de prijs voor Warmtepompproject van het Jaar mee op het Nederlands Congres Warmtepompen.

Het Multiboilerconcept is een installatietotaalconcept waarbij een collectieve water/water warmtepomp zorgt voor zowel ruimteverwarming, koeling en warm tapwater voor twee tot vier appartementen. In het geval dat de appartementen zijn aangesloten op stadsverwarming, zorgt de warmtepomp niet voor de verwarming, maar wel voor de koeling en warmtapwater.

Onderdeel van het concept is ook het ventilatiesysteem QualityFlow, dat is vraaggestuurd en werkt met warmteterugwinning. Voor de energieopwekking wordt uitgegaan van pv-panelen.

Extra vatlading

Alle appartementen beschikken over een individueel boilervat. Deze worden opeenvolgend geladen door de warmtepomp. Dit gebeurt één keer per etmaal. Indien gewenst kan de bewoner eenvoudig een extra vatlading bestellen voor een meerprijs, zegt Arco Knoester, projectadviseur bij Itho Daalderop.

In goed geïsoleerde appartementen heeft een bewoner nauwelijks invloed op het energieverbruik voor verwarming. De schil is steeds beter geïsoleerd terwijl woningscheidende muren niet meegaan in deze trend. Als de buurman de thermostaat op 18 °C zet en de eigen thermostaat is ingesteld op 21 °C, is het energieverlies naar de buurman groter dan het energieverlies naar buiten.

Tientjes

Bij het toepassen van het Multiboiler warmtepompsysteem worden de kosten hiervoor eerlijk verdeeld, doordat de warmtepompen worden aangesloten op de CVZ (Centrale Voorzieningen)-meter. Knoester: “Men betaalt naar rato van het vloeroppervlak. Het verschil met het werkelijke verbruik kan hiervan iets afwijken, maar het gaat dan hooguit om tientjes.”

Het lagere kWh-tarief van de CVZ-meter is een belangrijk onderdeel in het concept, zegt Knoester. Het zorgt voor een betere business case. De pv-panelen zijn deels gekoppeld aan de CVZ-meter, maar deels ook aan de meters in de woningen, ook weer om van het tarief te kunnen profiteren, maar in dit geval het hogere kWh-tarief.

2nd Skin

De Multiboiler wordt toegepast in het concept 2nd Skin. Dat is een samenwerkingsverband van TU Delft, BIK bouw, Climate KIC, Sto Isoned, Kingspan, Giesbers & Van der Graaf en Itho Daalderop. Eind vorig jaar startte het eerste 2nd Skin-project, in Vlaardingen, waarbij 12 portiekwoningen omgebouwd worden tot Nul-op-de-meterwoningen. De verwachting is dat het project medio maart 2018 wordt opgeleverd.

Volgens Knoester staan er nog twee projecten in de steigers: 124 energieneutrale woningen in Amsterdam, een project dat de naam Woudt heeft meegekregen. En een project met 56 zorgappartementen in Hoorn.

1 reactie op “Centrale warmtepomp met meerdere boilers

  1. Sjaak schreef:

    even goed rekenen, 1200m3 gas is ongeveer 11.000 kWh om de woning te verwarmen, met de WP 1000 kWh bij een COP 5 levert de WP 5000 kWh warmte geen 11.000kWh

    laat me svp weten wat ik fout doe????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.