Nieuws

Certificeringsregeling wéér uitgesteld

6

De politieke molen vertraagt opnieuw de wettelijke certificering voor verwarmingsbedrijven. De installatiebranche kan voorlopig fluiten naar een wettelijke borging van haar vakmanschap op het gebied van gasgestookte installaties.

Pas eind volgend jaar wordt de certificering in het gunstigste geval van kracht. Dan krijgt de branche te maken met een overgangsjaar. Pas begin 2021 moeten alle bedrijven die werk uitvoeren aan gasinstallaties écht gecertificeerd moeten zijn. Hiermee is de wettelijke regeling voor installateurs die werken aan gasinstallaties nu al twee jaar vertraagd. Branche-organisatie Techniek Nederland baalt ervan.

Al 4 jaar op de agenda

Aanvankelijk zouden installateurs die werken aan de installatie, service en onderhoud van gasgestookte toestellen al per 1 januari van dit jaar moeten voldoen aan een strenge bedrijfscertificering, die voortvloeit uit de aanbeveling die de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in 2015 (!) meegaf aan de overheid.  De Raad constateerde dat bestaande erkenningsregelingen en kwaliteitslabels de veiligheid van ketelbezitters niet kunnen borgen.

Het hele jaar nodig

De politiek, aangevoerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft dit hele jaar nog nodig om de regels te verankeren in het Bouwbesluit, en goed na te denken over de uitvoering en controle. Ook de kosten van de certificering vormen nog een heet hangijzer. Begin 2021 moeten alle CV-bedrijven zijn gecertificeerd. Vanaf dat moment zijn bedrijven die niet over een certificaat beschikken in overtreding. De overheid kan vanaf dat moment een fikse boete opleggen.

Politieke molen

Dit voorjaar pas behandelt de Tweede Kamer een aanpassing van de Woningwet waarin de wettelijke certificering wordt opgenomen. Komend najaar staat behandeling in de Eerste Kamer gepland. Als de Tweede en Eerste Kamer in meerderheid akkoord gaan, wordt de wettelijke regeling, als onderdeel van een aanpassing van de Woningwet, eind van dit jaar verankerd in het Bouwbesluit. Dan gaat een overgangsjaar in, waarin bedrijven de tijd krijgen om te kunnen voldoen aan de nieuwe spelregels. Hierbij moet men denken aan het administratief borgen van werkzaamheden aan gastoestellen, het aantoonbaar maken van vakmanschap van monteurs. De verwachting is dat tussen de 1.500 en 4.500 monteurs met een opleiding op niveau 2 of lager bijscholing nodig hebben om aan de eisen te voldoen.

Reacties: ‘We balen’

Techniek Nederland vindt het spijtig dat de certificeringsregeling weer langer op zich laat wachten. Voorzitter Doekle Terpstra: “We balen dat het zo lang duurt. We willen onze leden namelijk zo snel mogelijk duidelijkheid geven. Wat ons betreft mag dit uitstel zeker niet tot afstel leiden.” Tegelijkertijd vindt Techniek Nederland dat er een gedegen regeling moet komen die hout snijdt: de kosten moeten behapbaar zijn, óók voor zzp’ers en kleine bedrijven. “Ook de handhaving vanuit de overheid moet goed geregeld worden”, zegt Terpstra.

Ondernemersorganisatie Zelfstandigen Bouw is blij met het uitstel, zegt voorzitter Charles Verhoef. “Zo lang de certificeringsregeling niet geschikt is gemaakt voor zelfstandigen en kleine installatiebedrijven, kunnen wij deze niet steunen. Wij vermoeden dat de onenigheid over de betaalbaarheid van de regeling de reden is van deze vertraging. En dat hopen we ook: zonder aandacht voor de zzp’er, schiet de certificeringsregeling zijn doel voorbij.”

Strengere vakbekwaamheidseisen

De wettelijke certificering stelt zwaardere vakbekwaamheidseisen aan verwarmingsmonteurs. Techniek Nederland gaat ervan uit dat het merendeel van de monteurs nu al over het vereiste niveau beschikt. Toch moeten alle 34.000 monteurs die werkzaam zijn in de verwarmingstechniek slagen voor een praktijkexamen, ongeacht hun opleidingsniveau. Monteurs kunnen straks met een online-toets zelf beoordelen of ze bijscholing nodig hebben. Daarna volgt een online theorietoets die toegang geeft tot het praktijkexamen.

Klaarstomen vanaf april

Techniek Nederland werkt samen met opleidingsfonds OTIB aan een website waar monteurs zelf kunnen toetsen of ze aan de strengere vakbekwaamheidseisen voldoen. De vakbekwaamheidseisen worden verankerd in de beroepsopleidingen. Ook komt er een bijscholingsmodule voor de groep monteurs de nu al in de branche werkt, maar nog niet aan de eisen voldoet. De ondernemersorganisatie gaat ondanks de vertraging vanaf april van start met het klaarstomen van lidbedrijven voor de certificering.

Vakpaspoort

Vakbekwame monteurs zijn straks herkenbaar via een zogenoemd Vakpaspoort. Dit is een app op de smartphone waarmee monteurs aan klanten en controlerende instanties kunnen laten zien dat zij vakbekwaam en dus bevoegd zijn. Er komt een online register en een speciaal beeldmerk voor gecertificeerde bedrijven. Daarnaast gaat de overheid consumenten via een campagne wijzen op de noodzaak een gecertificeerde CV-installateur in te schakelen.

6 reacties op “Certificeringsregeling wéér uitgesteld

 1. Raijmond schreef:

  Monteurs kunnen straks met een online-toets zelf beoordelen of ze bijscholing nodig hebben. Daarna volgt een online theorietoets die toegang geeft tot het praktijkexamen.

  Das een mooie opzet. Hopelijk geldt dit ook voor alle monteurs die bij een groot installatie / onderhouds bedrijf werkt.
  Hier wil ik best aan meewerken, mits tegen nette prijzen.
  Voorlopig kunnen we de klant nog voorzien van goed onderhoud, en worden de ketels tenminste nog nagekeken. Had de certificerings regeling doorgegaan, dan hadden er duizenden ketels niet echt veilig meer geweest.
  Ik ben benieuwd.

 2. Charlie schreef:

  Ben het helemaal met Raijmond eens.
  We hebben al een groot te kort aan monteurs en wie gaat dan de ketels nazien.
  Ik ben tevreden met uitstel en wacht op afstel, deze regeling is niet goed voor onze branche.
  Ook ik wil best mijn vakbekwaam (diploma) halen maar wel tegen een betaalbare prijs
  en geen verplichte lidmaatschap bij een brancheorganisatie

 3. R.lenting schreef:

  Een online toets is kaasje voor grote bedrijven
  Wie controleert of de monteur in kwestie die toets zelf maakt

 4. Willem schreef:

  papieren maatregel die niet te handhaven valt. Gaat zoals gewoonlijk weer om de centen

 5. Willem schreef:

  En ZZB komt gelukkig voor ons op. Ben blij dat ik daar bij aangesloten ben als ZZPer

 6. Van Eck schreef:

  Hallo,
  Wie wordt er beter van, de klant?
  Hahahaha, echt niet!
  De overheid, De VNI (o nee techniek Nerderland) en de grote bedrijven (werk afpakken)
  Die verdienen en straks aan.
  Want we weten allemaal (zie teksten hier boven) dat het er voor niemand beter op wordt.
  Want nu werkt ook niets…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.