Nieuws

Circulair kantoor hergebruikt toiletpot

2

Wat te doen met verouderde zeventiger jaren kantoren? Alliander koos met het consortium VolkerWessels Vastgoed/RAU voor een circulaire aanpak met tachtig procent hergebruik. Niet alleen de gebouwen, maar ook oude toiletten, oude kabelhaspels, constructiedelen en plafondplaten vonden nieuwe toepassingen onder een golvend dak.

Maximaal hergebruik

Meer dan 80 procent van de materialen, componenten of producten hebben een tweede leven gekregen. Alle deuren, al het sanitair en de plafondplaten zijn eruit gehaald voor hergebruik. Ook gesloopt beton is vermalen en als toeslagstof toegevoegd aan nieuwe constructies. Het recyclen hiervan vond plaats op de bouwlocatie. Het sanitair is gereinigd door de fabrikanten en met nieuwe kranen weer geïnstalleerd. De gevel is bekleed met pallethout. Zelfs oude kleding van werknemers is ingezameld om er in Frankrijk isolatiemateriaal van te laten maken.

Energie

Het complex voorziet volledig in de eigen energiebehoefte door een koude-warmte-opslag, een parkeergedeelte vol zonnepanelen en twee eigen windmolens. Een speciaal dak met transparante luchtdruk-kussens en levende, groene binnengevels draagt bij aan de CO2-neutrale energiehuishouding van het complex. Het gebouw heeft inmiddels een BREEAM Outstanding-certificaat ontvangen.

bwe009-Alliander1 (2)Visie

Alles is tijdelijk. Dat is één van de universele waarheden die architect Thomas Rau als uitgangspunt nam bij de huisvesting van Alliander in Duiven. Volgens Rau is dat het faciliteren van de permanente gevolgen van de tijdelijkheid der dingen. Ingewikkeld? Nee, maar alle keuzes die je bij een bouwproces maakt, komen in een ander daglicht te staan. Daarvoor is een fundamenteel andere houding nodig. Aan bestaande duurzaamheidskeurmerken heb je dan ook niet zoveel, want die stimuleren je om oude fouten te herhalen, vindt Rau.

Nieuwe fouten

Met Alliander is hij het experiment aangegaan om juist nieuwe fouten te maken. Zo ontstond een op circulariteit gebaseerd bouwplan waarbij vijf bestaande panden en één nieuwe zijn samengevoegd onder een ultralicht dak. Dat vroeg om onorthodoxe keuzes. Rau: ‘Het gaat niet om het duurzaamste gebouw, dan ben je zo weer ingehaald. Maar het is het eerste gebouw met tachtig procent circulariteit.’

Lees hier een artikel van Bouwwereld over dit bijzondere project.

 

2 reacties op “Circulair kantoor hergebruikt toiletpot

  1. MIchael schreef:

    Wij ontvangen regelmatig op http://www.deafvalmarkt.nl opdrachten voor het afvoeren van plafondplaten. Waar kunnen deze aangeboden worden ter hergebruik?

  2. […] technieken voor onder andere circulaire en biobased economy, bouw, mobiliteit en voedselproductie. Alliander was één van de bedrijven die gebruik maakte van deze regeling. Dit netwerkbedrijf heeft in 2015 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.