fbpx
Nieuws

Verticale ventilatie-wtw wordt smaller

ClimaRad komt met een smallere verticale decentrale ventilatie-unit met wtw. De Sensa V2X is met 480 mm een stuk smaller geworden.

De zelfstandig functionerende units voeren vervuilde lucht af (max 100 m3/h) en voegen buitenlucht toe aan de ruimte, waarbij de warmte van de afgevoerde lucht via een wisselaar wordt toegevoegd aan de instromende lucht. Hierdoor kan zonder veel warmteverlies een woning decentraal geventileerd worden. Dergelijke oplossingen zijn met name geschikt voor bestaande bouw. Het toestel staat tegen een buitenmuur, en regelt via twee gaten van 11 cm de af- en toevoer.

De Sensa V2X is het zusje van de eerste verticale oplossing van Climarad, maar is 110 mm smaller, waardoor het op penanten vanaf 50 cm toepasbaar is. De besturing van de decentrale ventilatie-wtw gebeurt op CO2, RV of RF (vraaggestuurd). De Sensa V2X is 1374 cm hoog en 153 mm diep.

Climarad heeft ook horizontale varianten van de ventilatie-wtw. Het bedrijf is vooral bekend van de Climarad 2.0, een decentrale ventilatie-oplossing mét radiator, waarmee naast decentrale ventilatie ook verwarming van een ruimte kan worden gerealiseerd.

Meer decentrale units

Decentrale ventilatie-units zijn aan een opmars bezig. Bijna alle ventilatiefabrikanten hebben hun varianten, waarbij vooral de focus ligt op de ventilatie per ruimte (tot 70 m3). Op de afgelopen ISH was zelfs te zien dat fabrikanten als Bosch (Nefit) en Vaillant zich in Duitsland op deze markt storten. Grote plus van de techniek is dat het mogelijk wordt om met wtw te ventileren zonder dat er een systeem met kanalen hoeft te worden aangelegd. Hierdoor kunnen in bestaande bouw snel energielabelstappen worden gezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.