fbpx
Nieuws

Collectieve rookgasafvoer blijft zorgenkindje

Renovatie van collectieve luchttoevoer en afvoersystemen (CLV) van cv-ketels zijn erg actueel en ingrijpend. De voorschriften volgens de NPR 3378 zijn aangescherpt. Nieuwe HR-ketels moeten ingebouwde rookgaskleppen hebben, zogenaamde C10-toestellen. Met name VVE’s worstelen nog veelvuldig met de CLV-problematiek.

Het collectieve kanaal, veelal eigendom van een Vereniging van Eigenaren (VVE) moet bij ketelvervanging geïnspecteerd en mogelijk aangepast worden. Met name bij de overstap naar HR in grootstedelijke hoogbouw een ingrijpende klus.

Ketel met rookgasklep

De Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 3378 is op de schop gegaan. Het herziene deel 45 gaat onder meer in op collectieve rookgasafvoer- en luchttoevoersystemen in gestapelde woningbouw, de zogenaamde CLV-systemen. Ze zijn veelal geplaatst in appartementen vanaf begin jaren negentig. De oudste systemen zijn zo’n 25 jaar in gebruik. En toen gemaakt voor VR-ketels. Adviseur John Pronk, trainer bij de Sterkin-cursus in vakblad Installatie en Sanitair: “Die VR-toestellen functioneerden goed omdat de temperatuur van de rookgassen een bepaald niveau had. Als je de ketels gaat vervangen door HR, waarvan de rookgassen een veel lagere temperatuur hebben, dan worden de verbrandingsgassen onvoldoende afgevoerd.” De NPR schrijft daarom nu HR-ketels met ingebouwde rookgasklep voor, een zogenaamd type C10-toestel. Alle bekende ketelmerken en types zijn inmiddels met ingebouwde terugslagklep te leveren. De klep voorkomt dat rookgassen uit het afvoerkanaal in de ketel terecht komen.

Installateur moet op de hoogte zijn

Naast de herziening van deel 45, zijn de delen 42, 43 en 44 verdwenen. De delen 46 en 47 zijn aan de NPR 3378 toegevoegd. Een erkend installateur moet altijd over de meest recente delen beschikken. Erkend installateurs die zijn aangesloten bij Sterkin kregen vorige maand toelichting op de gewijzigde voorschriften. Ze hebben zowel betrekking op de rookgasafvoer in woningen als in appartementsgebouwen waar een collectief rookgasafvoer/luchttoevoer is geïnstalleerd.

Meer weten?

In ons Rookgas-afvoer-dossier een uitgebreide FAQ rondom de collectieve voorziening, met handige tips voor installatiebedrijven die te maken hebben met verketelingssituaties bij collectieve kanalen.

1 reactie op “Collectieve rookgasafvoer blijft zorgenkindje

  1. […] aanleg en onderhoud van ketels en rookgasafvoer, waar nu een wetsvoorstel voor ligt. “Het vraagt aparte kennis en kunde om aan een CLV te kunnen werken”, zegt Fred Vos, vakspecialist klimaattechniek bij […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.