fbpx
Nieuws

CLV-renovatie zonder breekwerk

Oók collectieve rookgasafvoerkanalen kunnen nu gerenoveerd worden, zonder dat er op elke verdieping op grote schaal gehakt en gebroken hoeft te worden. Deze techniek bestaat al langer voor individuele aansluitingen. Cox Geelen presenteerde op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg een nieuw kunststof (PP) overdruk CLV-systeem, dat in een bestaand kanaal kan worden gemonteerd, en op maat gemaakt wordt voor de woonhuisaansluiting. Het systeem komt vooralsnog in een 130 mm variant op de markt, voor rookgasafvoerpijpen van 60 en 60/100 mm. Later volgen ook andere diameters. Op het systeem kunnen maximaal 8 HR-ketels worden aangesloten; het systeem heeft 4 aansluitingen waarop elk 2 rookgaspijpsecties kunnen worden aangesloten. Cox Geelen belooft dat renovatie van een strang de installateur maar een dag werk kost.

Hoe werkt het?

cox-hybrid-hardenbergHet systeem, dat bestaat uit een dakdoorvoer, een bovendakse afdekplaat, een aantal repeterende pijpsecties en een bodemsectie, kan worden gestapeld in de schacht. Nadat etagehoogtes en aansluitingen zijn ingemeten, via maatlijnen op de rookgaspijp, kan het systeem vanaf het dak in de schacht zakken. In de woning wordt door het bestaande aansluitgat een aansluitpijp gemonteerd.

Per etage zijn 2 pijpsecties nodig; het systeem voorziet in standaard oplossingen van 260 tot 310 cm. De pjipsecties worden in of uit elkaar geschoven om op hoogte te komen. Inkorten of afzagen is niet aan de orde. De pijpen worden aan elkaar gekoppeld door rvs-strippen en bevestigingshaken, waarbij krimp en uitzetting van het kunststof wordt opgevangen. De strippen hangen aan een ophangbeugel die op het dak rust. Voor de afwerking aan woningzijde is een muurplaat ontwikkeld.

CLV: heet hangijzer

Het renoveren van collectieve rookgasafvoer kanalen in gestapelde bouw is een heet hangijzer. De kanalen zijn vaak eigendom van een VVE of verhuurder, waardoor de kosten van renovatie steevast collectief gedragen moeten worden, ook wanneer slechts één toestel vervangen wordt. De praktijk leert dat één ketelvervanging op een collectief kanaal al tot problemen kan leiden bij de andere aangesloten toestellen. Door de hoge kosten die met renovatie gemoeid zijn, wordt het nog wel eens achterwege gelaten, dit terwijl minimaal inspectie van het kanaal door elke fabrikant nadrukkelijk wordt voorgeschreven. Een rookgasafvoerkanaal gaat namelijk maar één ketelleven mee, en moet dus ook periodiek vervangen worden.

 

2 reacties op “CLV-renovatie zonder breekwerk

  1. […] Cox Geelen presenteerde op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg een nieuw kunststof (PP) overdruk CLV-systeem dat in een bestaand kanaal kan worden gemonteerd en op maat gemaakt kan worden voor de woonhuisaansluiting. Het systeem komt vooralsnog in een 130 mm variant op de markt, voor rookgasafvoerpijpen van 60 en 60/100 mm. Later volgen ook andere diameters. Op het systeem kunnen maximaal 8 hr-ketels worden aangesloten; het systeem heeft vier aansluitingen waaraan elk twee rookgaspijpsecties kunnen worden gekoppeld. Hoe het systeem precies werkt, wordt uitgelegd in de nieuwsbrief van Installatie.nl. […]

  2. […] Den Bosch heeft Guts Installatietechniek het nieuwe CoxHybrid-systeem van Cox Geelen toegepast. In zes strangen is in één dag het kanaal gerenoveerd vanaf het dak. De […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.