fbpx
Nieuws

CO-calamiteit oefenen in app

Hoe breng je jezelf en je gezinsleden in veiligheid bij een vergiftiging door koolmonoxide? Brandweer Nederland en Brandweer Zone Antwerpen sloegen de handen ineen voor een nieuw virtual reality-scenario over koolstofmonoxidevergiftiging in de app Brandweer VR.

De app Brandweer VR werd in 2016 ontwikkeld door de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Door middel van een VR-bril en een downloadbaar scenario kan je in 3D oefenen hoe je je moet gedragen bij een calamiteit. Er is ook een ‘2D modus’ waarbij geen VR-bril nodig is.

In de app waren tot voor kort zeven scenario’s beschikbaar met thema’s als ‘gifwolk’, ‘koken’ en ‘brand bij de buren’. Sinds deze week is daar het CO-thema ‘ik voel mij niet zo lekker’ aan toegevoegd. De introductie van het nieuwe scenario valt samen met de landelijke campagne over het gevaar van koolmonoxide (CO) van de Brandweer, de 25 Veiligheidsregio’s en de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Risico’s herkennen en reageren

In het nieuwe scenario ‘Ik voel mij niet zo lekker…’ beland je midden in de verhuizing van je vader. Als speler zie je je vader en je dochter ziek worden. Jij probeert er vervolgens achter te komen waarom ze zich zo beroerd voelen.

Het scenario over koolmonoxide is de allereerste coproductie tussen de Nederlandse brandweer en de Belgische collega’s. “De acteurs en voice-over in het scenario zijn onze eigen collega’s en onze familie. Het scenario is opgenomen in het huis van een Belgische collega. Ik ben hartstikke trots op deze samenwerking en op het resultaat”, aldus Eddy van der Poel, medewerker van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland in een persbericht.

Zelf oefenen

De app Brandweer VR met alle scenario’s is gratis beschikbaar via de appstores van Google Play en de App Store.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.