
Brandweer Twente en installateur Geas Energiewacht geven samen het startschot voor een landelijke campagne tegen het gevaar van koolmonoxide, en gaan hierin samen optrekken. In de campagne: ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer’ moeten consumenten bewust worden gemaakt van de gevaren die koolmonoxide met zich mee kunnen brengen. De campagne is het gevolg van de verschijning van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ook het kabinet gaf in de behandeling van het rapport aan dat een landelijke consumentencampagne broodnodig is.
Cv-installatie
Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Bijna de helft van de ongevallen vindt plaats met een moderne cv-installatie. In Twente leidt de problematiek tot een samenwerking tussen brandweer en installateur Geas Energiewacht, dat jaarlijks bij 145.000 huishoudens achter de deur komt.
Gert Harm ten Bolscher, algemeen directeur van Geas: “Door onze monteurs het gesprek aan te laten gaan met onze klanten, proberen wij hen meer bewust te maken van de gevaren van CO. Daarnaast controleren we de installaties volgens de juiste veiligheidsvoorschriften op een veilige werking, indien nodig kunnen onze monteurs direct maatregelen treffen”. Geas Energiewacht en de Twentse brandweer gaan een samenwerking aan voor een periode van twee jaar.
Landelijke campagne
De landelijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer’ gaat woensdag 1 februari van start. Naast het tekenen van de intentieverklaring met de Geas, roept Brandweer Twente inwoners op de online test te doen. Het doel van deze test is om de kennis over het kunnen voorkomen van koolmonoxidevergiftiging te vergroten. Doel is ook inwoners te bewegen een koolmonoxidemelder aan te schaffen, nu beschikt landelijk slechts 18 procent van de huishoudens over een dergelijke melder. Tijdens de woningchecks die Brandweer Twente met het team Brandveilig Leven uitvoert, wordt ook extra aandacht aan koolmonoxide.
Hieronder een interview van RTV Oost met de Brandweer Twente