fbpx
Nieuws

Techniek Nederland vindt het geen goed plan om waterzijdig inregelen een plekje te geven in de nieuwe certificeringsregeling voor de Gasketelwet.

Dat heeft de branchevereniging aan Installatie.nl laten weten. “CO-certificering is bedoeld om gasverbrandingsinstallaties veiliger te maken en ongevallen met koolmonoxide te voorkomen. Energiebesparingswerkzaamheden vallen buiten de scope van CO-certificering en horen hier wat betreft Techniek Nederland dan ook niet in thuis”, aldus woordvoerder Dick Reijman.

Waterzijdig inregelen verplicht

Gisteren werd bekend dat waterzijdig inregelen een plekje heeft gekregen in de certificeringsschema’s BRL 6000-25 en de BRL K25000, die gebruikt worden om bedrijven te certificeren voor de eisen uit de Gasketelwet. Waterzijdig inregelen is sinds kort onder bepaalde omstandigheden verplicht bij vervanging van de ketel. Het Centraal College van Deskundigen (CCVD) van stichting InstallQ, die de BRL 6000-25 ontworpen heeft, besloot daarom waterzijdig inregelen in de tekst van de BRL 6000-25 op te nemen.

Volgens Wil van Ophem, directeur van InstallQ, is dit vooral een pragmatische afweging geweest. “Waterzijdig inregelen is al een verplichting. De monteur is er dan toch, dan kan hij de klant er op wijzen.” Ook Kiwa, dat de BRL K25000 ontwierp, moest van het CCVD een passage over waterzijdig inregelen in zijn certificeringsschema opnemen.

Lees ook: Waterzijdig inregelen ook in CO-certificering

‘Constructief overleg’

Er is veel energiebesparingswinst te behalen door verwarmingsinstallaties waterzijdig in te regelen. Techniek Nederland is dan ook positief over de wettelijke verplichting die sinds maart vorig jaar geldt. Maar de CO-certificering is niet de plek om dat te borgen, zegt Reijman. “Wij hebben met InstallQ inmiddels een constructief overleg over de interpretatie van de bepaling die is opgenomen over waterzijdig inregelen.”

Per 1 januari 2023 moeten alle installatiebedrijven die willen blijven werken aan gasverbrandingsinstallaties gecertificeerd zijn. De BRL 6000-25 en de BRL K25000 moeten nog worden goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie en de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw. Naar verwachting zal dit niet voor komende februari gebeurd zijn.

2 reacties op “‘CO-certificering niet voor waterzijdig inregelen’

  1. Driek schreef:

    Niet alleen waterzijdig inregelen kan veel besparen, simpelweg de ketel beter afstellen kan ook al helpen.
    De meeste ketels worden op comfort afgeleverd, dat wil zeggen veel vermogen en een pomp die hard werkt om al dat hete water zo snel mogelijk weer in de retour te krijgen.
    Het vermogen wat beperken en de pomp rustiger laten draaien houdt de ketel langer in HR bedrijf.

  2. Pjotr schreef:

    Waterzijdig inregelen wordt zeer overgewaardeerd. Wij hebben op de bovenverdieping alleen een radiator aan als het buiten beneden -10 graden wordt, dus bijna nooit. Dat kan prima in een goed geïsoleerd huis. Dan heeft het waterzijdig inregelen dus helemaal geen nut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.