fbpx
Nieuws

CO-cijfers dalen verder

Het aantal slachtoffers van koolmonoxide-incidenten is het afgelopen jaar verder gedaald. In 2020 overleden drie mensen aan CO-vergiftiging. Met 59 slachtoffers zet de dalende trend verder door.

Dit blijkt uit de jaarlijkse cijfers die Installatie.nl publiceert op basis van cijfers van opleidingscoördinator Marco Lammers van Geas/Energiewacht. Lammers monitort al jaren de ontwikkelingen op het gebied van koolmonoxideslachtoffers.

De grote daling van het aantal incidenten over heel 2020 staat echter in schril contrast met de eerste maand van 2021. Vielen er het hele afgelopen jaar 59 slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging te betreuren: alleen al in januari 2021 kregen 19 mensen te maken met dit giftige gas, dat vrij kan komen bij onvolledige verbranding bij cv-ketels in combinatie met lekkage van gassen.

Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat maar 25 procent van de mensen thuis een CO-melder heeft. Een schrikbarend laag percentage, zegt de stichting. In februari voeren Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio’s campagne om slachtoffers door CO-vergiftiging te voorkomen. Op een speciale campagnewebsite krijgen woningeigenaren informatie over koolmonoxidepreventie.

Goed onderhoud

Het onderhoud van cv-ketels is een belangrijke factor in preventie. Bij goed onderhoud wordt gekeken of het cv-toestel nog op de juiste wijze gas verbrandt, worden de rookgassen gemeten, en de rookgasafvoer geïnspecteerd. De Gasketelwet, waarop vanaf volgend jaar gehandhaafd wordt, verplicht installateurs zich te certificeren. Woningeigenaren mogen na 1 april 2022 geen ongecertificeerd installateur meer aan de cv-ketel laten sleutelen.

Rookgasafvoer vaak oorzaak

Het merendeel van de koolmonoxide-incidenten ontstaat doordat het gas door een ondeugdelijke rookgasafvoer kan lekken naar een opstellingsruimte of woonvertrek. Mankementen aan de rookgasafvoer zijn ook de meest ingezonden installatiefout op deze site.

Check hier de Installatie Podcast over koolmonoxidepreventie.

2 reacties op “CO-cijfers dalen verder

 1. Danny schreef:

  Of terwijl…je kunt hier niet heel veel waarde aanhechten.

  Mijn ervaring is dat het gebrek aan kennis en kunde bij uitvoerend personeel een klein onderdeel is van de problematiek. Het zit meer in de geringe tijd die uitvoerenden krijgen om op kwalitatief niveau het onderhoud uit te kunnen voeren. Ze gaan er in mee om discussies met werkgevers/leidinggevenden te voorkomen. “De productie moet omhoog!” “De concurrentie doet rond de 30 toestellen per man per dag!” Dit soort praktijken en uitspraken zorgen er voor dat de kwaliteit en daarom ook de veiligheid in het geding is.

  Hoe ga je dat uitbannen? Gasketelwet?? Ben bang dat dit weer een bureaucratische “papiertijger” wordt waardoor het in de uitvoering nog meer onder druk komt te staan. De servicebedrijven en zeker de leiding van deze bedrijven zullen de knop om moeten zetten van een “te” commerciële houding naar meer sociale, veilige strategie (lees kwaliteit) en daar speelt toezicht een HELE grote rol in!

 2. de echte e installateur schreef:

  klopt, weer een dure papieren tijger, net als CE markering, kost tijd geld en moeite en levert niets op en de consument klust zelf vrolijk verder met zooi van bouwmarkt en warmteservice en ook soms bekende groothandels, want die laten tegenwoordig ook gewoon chinese restaurants, campings, en klusbedrijfjes en technische diensten met beunhazen toe.
  En ik moet dus zorgen dat ik voor 2022 mijn 4 cv ketels vervangen heb, of wellicht een warmtepomp heb neergezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.