fbpx
Nieuws

CO-detector voor elke monteur

Alle 100 servicemonteurs van installateur Bonarius Bedrijven zijn uitgerust met koolmonoxide (CO)-detectors. De installateur doet dit om haar monteurs te beschermen, maar bovenal om sneller mogelijke CO-lekken bij haar servicewerk te kunnen ontdekken.

De utiliteitsmonteurs van de installateur hebben al CO-melders, omdat zij vaak alleen in ketelhuizen werken. De grote installateur, die veel werkt in opdracht van woningcorporaties, heeft besloten alle servicemonteurs met de melders uit te rusten. De CO-detector, die bij de monteurs aan de riem hangt, is eenzelfde die hulpdiensten gebruiken. Met de maatregel is een investering van €15000 gemoeid.

Direct effect

De maatregel heeft al direct resultaat: een monteur ontdekte een CO-lek bij een rookgasafvoer bij een woning waar hij voor een geluidsklacht kwam. De CO-detectors geven een melding wanneer een concentratie van hoger dan 25 ppm gemeten wordt, de maximaal aanvaardbare concentratie koolmonoxide.

Extra slot op de deur

“De aandacht voor de problematiek is momenteel groot, en we vinden dat onze monteurs snel gewaarschuwd moeten worden bij hun werk”, zegt Willem-Jan Broekkamp, KAM- en opleidingscoördinator van Bonarius Bedrijven. “Daarmee kunnen we onze klanten een nóg grotere veiligheidsborging bieden. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om incidenten te voorkomen maar dit is een extra slot op de deur. We willen ook onze werknemers ook maximaal beschermen. Je moet je voorstellen dat zij ook op plekken komen waar incidenten hebben plaatsgevonden.” Monteurs zijn bij een melding geïnstrueerd om de bron uit te schakelen, te ventileren en een uitgebreid onderzoek te starten.

De melder staat los van de uitgebreidere rookgasanalyse die een servicemonteur uitvoert bij service en onderhoud; hiervoor heeft hij uitgebreidere rookgasanalyse-apparatuur bij zich.

Meer artikelen over de koolmonoxide-problematiek, veel voorkomende problemen en de preventie campagne van Brandweer Nederland: Klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.