Nieuws

CO2-warmtepomp in woonhuisvariant

3

De CO2-warmtepomp komt wellicht op termijn ook in een variant voor individuele woningen. De techniek maakt het mogelijk dat warmtepomptechniek verwarming en tapwater van hoge temperaturen levert, zonder in te boeten aan rendement.

Mitsubishi Electric presenteert de Eco Cute QAHV CO2-warmtepomp  op dit moment in een monoblock uitvoering voor warm tapwater bereiding in grootschalige projecten zoals hotels, appartementen complexen en sportaccomodaties.  De warmtepomp gebruikt CO2 (R744) als koudemiddel. De warmtepomp heeft een gaskoeler met gedraaide leiding & spiraal, een techniek van die Mitsubishi Electric zelf ontwikkelde. De drie koudemiddelleidingen worden rond de gedraaide waterleiding geleid, waardoor de warmteoverdracht wordt gemaximaliseerd. De spiraalgroeven versnellen het turbulentie-effect en helpen het verlies van druk in de warmtewisselaar te verminderen, wat bijdraagt aan een hoge efficiëntie. De CO2-warmtepomp heeft een invertergestuurde scrollcompressor. De nieuwe warmtepomp levert bij een buitentemperatuur van -3 de volledige verwarmingscapaciteit en is in staat om zelfs bij -25 °C warm water van 90 °C te leveren. Daarvoor verantwoordelijk is de Flash-injectiecircuittechniek die ervoor zorgt dat via een compressor een optimale hoeveelheid koudemiddel wordt geleverd via een speciaal ontworpen injectiepoort.

Van utiliteit naar woningbouw

Mitsubishi Electric-importeur Alklima voert op dit moment op een aantal plaatsen veldtesten uit met een woonhuisopstelling van de techniek. “We gaan de resultaten van deze pilots nauwgezet volgen”, zegt technisch adviseur Rudy Grevers van Alkima. “Dit zou een doorbraak zijn in warmtepomptechniek wanneer we met behoud van rendement warmte en tapwater van hoge temperatuur kunnen leveren.”

Rendement warmtepomp

Met de hoge rendementen van de CO2 warmtepompen kan een energiebesparing worden bereikt van 40% ten opzichte van cv-ketels worden bereikt, zegt Grevers: “Met CO2 als energiedrager maken we grote stappen om met warmtepomptechniek nóg betere prestaties neer te zetten richting warm tapwater.”

Het Albus Hotel in Amsterdam had hiervoor eerder dit jaar de Europese primeur met de eerste twee warmtepompen. Volgens Alklima is er in de markt veel vraag naar de warmtepomp techniek.

 

Hieronder een video over de eerste CO2-warmtepomp in Amsterdam

3 reacties op “CO2-warmtepomp in woonhuisvariant

 1. Lars Boelen schreef:

  Leuk, ik heb al twee jaar een Sanden CO2-monoblock warmtepomp in mijn huis draaien.

  • Jan de Vroome schreef:

   Dag Lars,

   Ik, ben zeer geinteresseerd hoe het een en ander werkt. Kan je mij iets vertellen over de techniek, of waar ik in het noorden (Woon in Groningen) die informatie kan krijgen. En uiteraard over d kosten. Groet, Jan de Vroome

 2. Tinus de Vreugd schreef:

  En dat is nieuws? Echt niet… Sinds 2015 al in Nederland… In woonhuis variant..

  http://www.co2warmtepomp.info. En nog een nieuwtje? Nu ook al oud nieuws overigens,
  Ook nog genomineerd voor de Duurzame Dinsdag Greenchoice energieprijs..
  In welke (Gasketel) Kast leven jullie eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.