
De CO2-warmtepomp komt wellicht op termijn ook in een variant voor individuele woningen. De techniek maakt het mogelijk dat warmtepomptechniek verwarming en tapwater van hoge temperaturen levert, zonder in te boeten aan rendement.
Mitsubishi Electric presenteert de Eco Cute QAHV CO2-warmtepomp op dit moment in een monoblock uitvoering voor warm tapwater bereiding in grootschalige projecten zoals hotels, appartementen complexen en sportaccomodaties. De warmtepomp gebruikt CO2 (R744) als koudemiddel. De warmtepomp heeft een gaskoeler met gedraaide leiding & spiraal, een techniek van die Mitsubishi Electric zelf ontwikkelde. De drie koudemiddelleidingen worden rond de gedraaide waterleiding geleid, waardoor de warmteoverdracht wordt gemaximaliseerd. De spiraalgroeven versnellen het turbulentie-effect en helpen het verlies van druk in de warmtewisselaar te verminderen, wat bijdraagt aan een hoge efficiëntie. De CO2-warmtepomp heeft een invertergestuurde scrollcompressor. De nieuwe warmtepomp levert bij een buitentemperatuur van -3 de volledige verwarmingscapaciteit en is in staat om zelfs bij -25 °C warm water van 90 °C te leveren. Daarvoor verantwoordelijk is de Flash-injectiecircuittechniek die ervoor zorgt dat via een compressor een optimale hoeveelheid koudemiddel wordt geleverd via een speciaal ontworpen injectiepoort.
Van utiliteit naar woningbouw
Mitsubishi Electric-importeur Alklima voert op dit moment op een aantal plaatsen veldtesten uit met een woonhuisopstelling van de techniek. “We gaan de resultaten van deze pilots nauwgezet volgen”, zegt technisch adviseur Rudy Grevers van Alkima. “Dit zou een doorbraak zijn in warmtepomptechniek wanneer we met behoud van rendement warmte en tapwater van hoge temperatuur kunnen leveren.”
Rendement warmtepomp
Met de hoge rendementen van de CO2 warmtepompen kan een energiebesparing worden bereikt van 40% ten opzichte van cv-ketels worden bereikt, zegt Grevers: “Met CO2 als energiedrager maken we grote stappen om met warmtepomptechniek nóg betere prestaties neer te zetten richting warm tapwater.”
Het Albus Hotel in Amsterdam had hiervoor eerder dit jaar de Europese primeur met de eerste twee warmtepompen. Volgens Alklima is er in de markt veel vraag naar de warmtepomp techniek.
Leuk, ik heb al twee jaar een Sanden CO2-monoblock warmtepomp in mijn huis draaien.
Dag Lars,
Ik, ben zeer geinteresseerd hoe het een en ander werkt. Kan je mij iets vertellen over de techniek, of waar ik in het noorden (Woon in Groningen) die informatie kan krijgen. En uiteraard over d kosten. Groet, Jan de Vroome
En dat is nieuws? Echt niet… Sinds 2015 al in Nederland… In woonhuis variant..
http://www.co2warmtepomp.info. En nog een nieuwtje? Nu ook al oud nieuws overigens,
Ook nog genomineerd voor de Duurzame Dinsdag Greenchoice energieprijs..
In welke (Gasketel) Kast leven jullie eigenlijk?
Ik ben eigenlijk zeer verbaasd dat de huidige leveranciers hun installaties zo geforceerd
aanprijzen terwijl er zeer grote veranderingen op til zijn in de warmtepompen techniek.
Binnenkort zijn er geen warmtepompen meer te koop met een ander koude middel
dan co2 . Dit koude middel stelt hogere eisen aan het systeem waardoor de vorige generatie warmtepompen eigenlijk waardeloos wordt .
De technologische ontwikkelingen gaan momenteel zeer snel en de aanpassingen
zijn groot waardoor mi even wachten raadzaam is
De technische gegevens: toestel eco cute QAHV : vermogen 40kW, geluidsniveau 56dB, gewicht 400kg, maximale temperatuur 90°C, luchtverplaatsing 12300m³/h. maximale COP= 3.88 bij voldoende hoge buitentemperatuur.
het toestel lijkt me niet bedoeld voor de particuliere woningmarkt, maar eerder als oplossing om grote hoeveelheden sanitair warm water te produceren.
Door de hoge drukken op het koelmiddel van 70 tot 120 Bar(sub-critical) is nog te bezien hoelang het toestel gaslekvrij zal blijven.
De industrie moet draaien daar gaat het toch om. De economie is herstellende zegt men. Is er al een goed en betaalbaar alternatief om de aardgaskraan dicht te draaien buiten o.a. zon, wind, water en bio energie. Laat de Nederlandse regering hier nu eens in voorop lopen om de eerste levensbehoeften van burgers garant te stellen. Tot nu toe zijn de alternatieven niet optimaal en betaalbaar voor de meeste van ons. In ieder geval is de industrie druk bezig met zoeken en ontwikkelen, alleen zijn er nu teveel producten en maatregelen die de milieu-plank in besparing en verbetering behoorlijk mis slaan. Ik wens de ontwikkelaars veel succes en wijsheid om de wereld voor nu en in de toekomst gezonder te maken en te houden zodat plant , dier en mens nog lang op deze aardbol kan leven. De Overheid zou hier zeker zijn verantwoording in moeten nemen in plaats van uitbuiten.